Nakon noćnog provoda agenti tajne službe se zaletjeli autom u ogradu Bijele kuće

Foto: Shutterstock

TAJNA SLUŽBA zadužena za sigurnost američkog predsjednika pokrenula je istragu o dvojici svojih pripadnika pod sumnjom da su se nakon noćnog provoda zaletjeli automobilom u sigurnosnu ogradu Bijele kuće, piše Washington Post.

Agenti koji su bili pred zgradom te večeri 4. ožujka kada se dogodio izgred, htjeli su uhititi svoje kolege u službenom automobilu i podvrgnuti ih alkotestu, piše dnevnik. No njihov šef je naredio da ih se pusti kući, navodi isti izvor.

Glasnogovornik tajne službe Brian Leary potvrdio je za list da je pokrenuta istraga, dodajući da će ju voditi glavni inspektor u ministarstvu za unutarnju sigurnost (DHS). Nije ništa rekao za što se tereti dvojicu agenata od kojih je jedan voditelj službe za osobnu zaštitu predsjednika Obame.

Leary u srijedu navečer nije bio dostupan za komentar na upit AFP-a.

Sigurnosni propusti u tajnoj službi

Nakon niza izgreda koji su ukaljali ugled te elitne službe s oko 6.500 zaposlenih, Obama je sredinom veljače njezinim ravnateljem imenovao Josepha Clancyja.

Potonji je u Kongresu priznao da su načinjeni sigurnosni propusti u tajnoj službi, obećavši temeljite promjene.

Ugled tajne službe koji je zadnjih godina oslabio zbog skandala povezanih s prostitucijom i alkoholizmom, ozbiljno je narušen jesenas kada je jedan muškarac koji je kod sebe imao nož uspio preskočiti ogradu oko vrta Bijele kuće, pretrčati nekoliko desetaka metara i ući u dvoranu za prijam prije nego je uhićen.

Stručna skupina osnovana nakon tog izgreda preporučila je da se što prije poveća visina ograde. Izvršna vlast je odlučna u nastojanju da pronađe ravnotežu između "prioriteta broj 1", zaštite predsjednika, i želje da se od tog simbola demokracije ne načini neosvojiva utvrda.

Pročitajte više