Zaposlenici vrtića u Istri krenuli u štrajk

Foto: PIXSELL/Davor Puklavec

Nakon neuspješno završenog mirenja, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske izvijestio je da je jučer započeo štrajk zaposlenih u dječjem vrtiću "Tići" u Vrsaru.

"Ustrajat ćemo u našoj borbi i zahtjevima za poštivanjem Zakona te niti jednom djetetu koje pohađa dječji vrtić "Tići", a koje će biti prisutno za vrijeme štrajka u vrtiću, neće biti uskraćeno pravo na njegu, skrb i prehranu", naveli su iz sindikata.

Ravnateljica napala sindikat

Podsjetili su kako je upravo ponašanje osnivača i ogluha na zahtjev Sindikata da se Zakon poštuje, uzrok zbog kojeg je Sindikat morao primijeniti krajnje sredstvo kako bi pokušao ostvariti zajamčeno minimalno zakonsko pravo. Osim toga sindikat je apelirao na poslodavca i na općinu Vrsar, da se ni u kojem slučaju ne nastavi s pokušajima zabrane pristupa predsjednici sindikata članovima u štrajku, a ako se ti pokušaji nastave, naveli su, bit će primorani tražiti zakonsku zaštitu.

Izjavu ravnateljice dječjeg vrtića „Tići“ objavljenu na jednom istarskom portalu, putem koje optužuje vodstvo Sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija vrtića i da im nije stalo do djece koliko do njih samih, te današnji pokušaj zabrane ulaska Predsjednici Sindikata u prostore dječjeg vrtića i pristupa članicama u štrajku, u sindikatu smatraju neprihvatljivom te udarom na temeljna prava radnika na sindikalno organiziranje i zaštitu njihovih prava i interesa.

Sindikat odgovorio

"Ravnateljici i Osnivaču nećemo dozvoliti da borbu za naša osnovna, zakonski zajamčena prava pokušaju okarakterizirati kao nebrigu, bezosjećajnost, egoističnost i usmjerenost samo na vlastite ciljeve bez obzira na sredstva", poručili su iz Sindikata.

Inače, taj je sindikat u lipnju prošle godine poslao inicijativu za kolektivne pregovore osnivaču Dječjeg vrtića "Tići" odnosno općini Vrsar.

Zbog neodaziva osnivača, nakon upućenih požurnica i prijetnji otvaranjem postupka mirenja zbog neodaziva na kolektivno pregovaranje, pregovori su započeli tek u studenom 2023., a prekinuti su krajem veljače 2024. godine. Tom prigodom, kako je naveo sindikat, nije pokazana ni najmanja volja da se postigne propisani zakonski minimum plaće koje zaposlenici dječjih vrtića moraju imati, a sve sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Pročitajte više