Nakon objave smaknuća 21 Egipćana: Al-Sisi "neljudskim kriminalnim ubojicama" odgovorio bombardiranjem

Screenshot: YouTube

NEKOLIKO sati nakon što je objavljen video smaknuća 21 egipatskog državljanina, Egipat je objavio kako je bombardirao ciljeve Islamske države u Libiji.

Država je objavila kako su napadnuti kampovi i skladišta oružja koje Islamske država ima u Libiji.

"Egipat zadržava pravo da odgovori tim neljudskim kriminalnim ubojicama. Egipat i cijeli svijet u žestokoj su borbi s ekstremističkim grupama koje imaju ekstremističku ideologiju i dijele iste ciljeve", kazao je Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, javlja BBC.

Video koji se pojavio u nedjelju prikazuje džihadiste koji odrubljuju glave skupini kršćana iz Egipta.

Kurdi ubili najmanje 35 džihadista

Najmanje 35 džihadista skupine Islamske države (IS) poginulo je u nedjelju u borbama sa sirijskim Kurdima u okolici Kobanea, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Borbe su se vodile na trima položajima oko tog strateški važnog grada na sirijsko-turskoj granici iz kojeg je IS u cijelosti istjeran koncem siječnja nakon četveromjesečnih krvavih borba.

Najmanje 22 džihadista poginula su u borbama na granici sirijskih pokrajina Alepa i Rake, čiji je istoimeni glavni grad "prijestolnica" kalifata koji je uspostavio IS na teritoriju Sirije i susjednog Iraka.


Ostali džihadisti su poginuli u borbama zapadno i južno od Kobanea, koji su Kurdi u cijelosti vratili 26. siječnja uz pomoć sirijskih pobunjenika i zrakoplova međunarodne protudžihadističke koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Bijela kuća: Barbarstvo IS-a ne poznaje granice

Predstavnik za tisak Bijele kuće, Josh Earnest, rekao je kako "barbarstvo Islamske države ne poznaje granice", komentirajući objavu snimke smaknuća egipatskih državljana.

Ipak, Earnest je naglasio važnost ishodovanja političkog rješenja sukoba u Libiji, dodajući kako situacija u toj zemlji koristi isključivo terorističkim organizacijama.

Pozvao je narod Libije da se ujedini u otporu terorizmu.

Američki državni tajnik John Kerry jučer je nazvao egipatskog ministra vanjskih poslova Sameha Shoukreyja kako bi izrazio svoju sućut. Kerry je osudio ubojstva, a dogovoreno je i da će američki državni tajnik Kerry i ministar Shoukrey ostati u kontaktu, vezano uz egipatski odgovor IS-u.

Egipat pozvao svijet na "odlučnu intervenciju" u Libiji

Šef egipatske diplomacije najavio je u ponedjeljak da odlazi na antiteroristički summit u Washingtonu s namjerom da se založi za "odlučnu intervenciju" u Libiji gdje je Islamska država preuzela odgovornost za odrubljivanje glave 21 egipatskog kršćanina.

Same Šukri "odlazi u Washington kako bi sudjelovao na antiterorističkom summitu od 18. do 20. veljače i potvrdio stav Egipta spram terorizma. Ostaviti stanje u Libiji kakvo je sad bez odlučne intervencije kako bi se ondje zaustavio napredak terorističkih organizacija predstavljalo bi jasnu prijetnju za međunarodnu sigurnost i mir", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

 

Pročitajte više