Nakon obrane Kobanija, Francuzi traže fokus na Bašar al-Asada i grad Alep

Foto: Hina

ŠEF FRANCUSKE diplomacije Laurent Fabius pozvao je u utorak međunarodnu koaliciju protiv džihadista Islamske države (IS) da "usmjeri napore na Alep", najveći sirijski grad kojem prijete režimske snage i džihadisti.

"Nakon Kobanija, treba spasiti Alep", piše Fabius u članku objavljenom u francuskom dnevniku Figaro, američkom Washington Postu i panarapskom Al Hajatu.

Francuska sudjeluje u udarima na IS u Iraku, ali ne u Siriji gdje vojno interveniraju SAD i arapske zemlje. Francuska strategija je podržati umjerenu sirijsku oporbu ne sudjelujući u udarima koji bi, po njoj, mogli ojačati režim predsjednika Bašara al-Asada.

Alep je podijeljen od srpnja 2012. između lojalističkih sektora na zapadu i istočnih sektora koje drže pobunjenici.

"Bašar al-Asad i IS su dvije strane istog barbarstva kojim se želi uništiti umjerena sirijska oporba i napustiti Alep, što bi značilo osuditi 300.000 muškaraca, žena i djece na strašnu alternativu: opsadu pod režimskim bombama ili barbarstvo terorista IS-a", napisao je Fabius.

"Francuska se ne može opredijeliti ni za komadanje Sirije niti prepuštanje stanovnika Alepa njihovoj sudbini. Zato moramo s koalicijskim partnerima usmjeriti napore na Alep s dva jasna cilja: pojačati našu podršku umjerenoj sirijskoj oporbi i zaštititi civilno stanovništvo od zločina režima i IS-a. Nakon Kobanija treba spasiti Alep", zaključuje Fabius.

Pročitajte više