Nakon pokolja turista tuniške gradove osigurava vojska

Foto: Hina

TUNIS je u četvrtak objavio da će u osiguranje velikih gradova poslati vojsku te da su uhićena četvorica muškaraca izravno povezana s napadom u kojem je u srijedu poginulo 23 ljudi, među kojima je bilo 20 stranih turista.

Uz najmanje troje tuniskih državljana, među poginulima su bili turisti iz Japana, Kolumbije, Italije, Španjolske, Australije, Poljske, Francuske i Velike Britanije, kada su najmanje dvojica militanata otvorila vatru na dva turistička autobusa tijekom posjeta muzeju Bardo unutar tuniskog parlamentarnog kompleksa koji čuvaju brojni stražari. U napadu je ranjeno više od 40 osoba.

Četvorica uhićena u četvrtak nisu identificirana i još se ne zna na koji su način bili povezani s napadom na muzej, piše BBC.

Osim četvorice uhićenih povezanih s napadom uhićeno je još pet ljudi neizravno povezanih, rekle su vlasti.

Izvanredne okolnosti

Vlasti su objavile kako je Tunis suočen s "izvanrednim okolnostima jer su se terorističke operacije preselile s planina u gradove". Zato je "nakon sastanka s oružanim snagama predsjednik (Beji Caid Essebsi) je odlučio da će velike gradove štititi vojska", javlja Reuters.


Nitko nije zasada preuzeo odogvornost za napad, ali se već dugo strahovalo da bi do njega moglo doći. Udio Tunižana među stranim borcima u Siriji, Iraku i Libiji je jedan od najvećih a mlada demokracija u njihovoj domovini je nesumnjivo moguća meta.

Dvojicu napadača koje su ubile sigurnosne snage u napadu na Bardo identificirani su kao Tunižani, Hatem al-Khashnawi i Yassin al-Abidi. Dva lokalna lista izvijestila su da je Abidi bio u Iraku i Libiji, ali dužnosnici to nisu potvrdili.

Tuniski predsjednik rekao je u govoru na televiziji kako zemlju neće prestrašiti taj teroristički napad. "Ta grozna manjina ne straši nas. Oduprijet ćemo im se bez milosti", rekao je.

Pročitajte više