Nakon presude u Hrvatskoj Hypo banka u BiH nudi arbitražu o valutnoj klauzuli u švicarcima

HYPO Alpe-Adria-Bank d.d. jučer je, neposredno nakon presude u Zagrebu u kojoj je osam banaka izgubilo spor od udruge Potrošač koja ih je u ime brojnih građana tužila zbog golemog rasta kredita u švicarcima, uputila ponudu za pokretanje arbitražnog postupka vezano za utvrđivanje zakonitosti ugovora s valutnom klauzulom u CHF-u, odnosno valjanost valutne klauzule u CHF, u pravnom poretku Federacije BiH, te postojanje deviznog rizika za banku prilikom plasmana ovih kredita.

"Potaknuti kampanjom kojom se pokušava diskreditirati dugogodišnji rad banke i njenih zaposlenika na ovom području, Hypo banka svim predstavnicima i članovima udruženja koja zastupaju klijente banke - korisnike kredita s valutnom klauzulom u CHF-u, nudi opciju arbitražnog rješavanja zakonitosti poslovanja Banke s obzirom na valutnu klauzulu", istaknuto je u priopćenju za javnost.

"Na ovaj način bi se sustavno, a ne kroz svaku tužbu pojedinačno, odlučilo o legitimnosti valutne klauzule"

Kako su i klijenti u sporu i banka zainteresirani za brzo rješenje problema, na ovaj način bi se sustavno, a ne kroz svaku tužbu pojedinačno, odlučilo o problemu legitimnosti valutne klauzule, o međusobnim pravima i obavezama svih strana. Sudski procesi u toku će trajati nekoliko godina uz neizvjestan sudski epilog, pri čemu banka vjeruje kako ovi krediti ne krše zakonske odredbe, što potvrđuju kontrole regulatora.

Pored toga klijenti će, ako pravomoćno izgube sporove na višim sudskim instancama, imati dodatne troškove za naknade odvjetnicima i sudske troškove. Arbitraža bi ih poštedjela ovakvih troškova. Iako postoje dvije nepravomoćne sudske presude, jedna u korist klijenta, a druga u korist banke, obje strane u sporu su svjesne činjenice da se procesi kroz žalbe nastavljaju na višim instancama te je vrlo vjerojatno da će Vrhovni sud morati dati svoje mišljenje, javlja Klix.ba.

Sam postupak vodili bi predsjednik i šest članova Arbitražnog suda izabrani uzajamnim dogovorom između Banke i Udruge. Arbitražni sud bi donio odluku o sporu koja ima snagu pravomoćne sudske odluke i kakva god ona bila, obje strane je moraju poštovati. Odluka i mišljenje takvih arbitara bila bi obvezujuća za sve Sudove u BiH. "Hypo banka vjeruje da će udruge postupiti odgovorno prema ljudima koje zastupaju i u čije ime djeluju te da će prihvatiti predloženu arbitražu. Nema razloga za njeno odbijanje osim ako njenim predstavnicima, iz nama nepoznatih razloga, odgovaraju dugi i brojni procesi, koji nisu u interesu nikome, a posebno klijentima", istaknuto je u priopćenju.

Pročitajte više