Namjerio se junak na junaka: U Splitu će se sukobiti HDZ-ov i Kerumov desni blok

Foto: Jadran Babić, Srđan Vrančić / Cropix

U SPLITU će se potući dva velika desna bloka! Jedan okupljen oko HDZ-a, drugi oko Kerumovog HGS-a. HDZ-ovci uza sebe imaju nezavisnu vijećnicu Ljubicu Vrdoljak, HČSP-ovog Luku Podruga, HSP Ruže Tomašić, HSLS i HDS dr. Gorana Dodiga. Nastupaju složno u Gradu i Županiji.

Kerumova građansko-seljačka koalicija protiv HDZ-ovog desnog bloka

Kerum je zasad potpisao sporazum sa HSS-om, no navodno bi mogli dobiti i podršku HSP-a Danijela Srba. HSP ima svoje kandidate i za županiju i za grad, ali to bi bio tek problem tehničke naravi koji bi se lako dao riješiti u zamjenu za kvalitetno mjesto na Kerumovoj listi.

Kako Index doznaje, HDZ će u Splitu voditi predsjednik Petar Škorić. Leđa će mu čuvati kandidat za gradonačelnika Vjeko Ivanišević i tajnik Prljević. Visoka mjesta, 4. i 5., rezervirana su za Ljubicu Vrdoljak i Podruga, HSLS ima 9. mjesto, Dodig tek 15.

HDZ je shvatio što treba napraviti

Ljubica Vrdoljak drži da je udruživanje na desnici prava stvar.

"U Splitu je po prvi put stvorena ovako velika koalicija državotvornih stranaka i mislim da će birači to svakako znati prepoznati. I posljednji parlamentarni izbori pokazali su da su glasovi desno orijentiranih birača uzalud propali zbog razjedinjenosti. Konačno je došlo vrijeme da netko u HDZ-u shvati da se tako ne može naprijed", kaže Vrdoljak.

Očekuje odličan prolaz koalicijske liste, značajan sinergijski učinak, a na mjestu Keruma u iduće četiri godine vidi Ivaniševića.

"Nije to zbog toga što sam na listi HDZ-a, već zato što je Ivanišević zaista najkompetentniji da mu se povjeri vođenje grada", zaključila je Vrdoljak.

Imperativ uspjeha

Tomislav Karamarko ima imperativ uspjeha na ovim izborima i kao što smo veći pisali, uz HDZ će nastojati okupiti što više stranaka i pojedinaca sličnog profila. Imperativ uspjeha svakako ima i vodstvo splitskog HDZ-a, pošto bi suprotno značilo i neslavan kraj njihovih političkih karijera, odnosno, vrlo ranjivu poziciju u kadrovskim čistkama koje se očekuju u slučaju lošeg rezultata na lokalnim izborima.

Pročitajte više