Naoružajte se strpljenjem: Zbog nesreća dodatne gužve, na Lučkom kolone dosezale i 19 kilometara

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NA NAPLATNIM kućicama i autocestama i ovog vikenda "tipična slika" - kilometarske kolone. Smjena turista obilježila je i ovu subotu, a cijelog su dana na prometnicama vladale gužve.

Kolone prema unutrašnjosti očekuju se i tijekom nedjelje. Vozačima se savjetuje: Ne gubite strpljenje i budite oprezni.

Strpljenja je tijekom subote posebice trebalo na naplatnoj postaji Lučko, gdje je prema popodnevnim izvješćima HAK-a kolona dosezala i 19 kilometara.

Vozačima se savjetovalo da koriste izlaz Demerje, gdje se tijekom ljetnih gužvi cestarina može platiti i gotovinom.

Zbog nesreća dodatne kolone i gužve

Uz gužve i kilometarske kolone, stanje na cestama dodatno su otežale prometne nesreće. Kod Dubrovnika je vozač automobila švicarskih oznaka prešao u suprotnu kolničku traku te se izravno sudario s vozilom njemačkih oznaka. Jedna je osoba poginula.

Dvije su osobe lakše ozlijeđene u lančanom sudaru deset automobila na autocesti A1 kod odmorišta Draganić. Senka Staroveški iz Karlovačke policije je kazala: "Uzrok prometne nesreće je nepridržavanje potrebnog razmaka između vozila. Nakon prometne nesreće kolona vozila bila je dugačka 15 kilometara te se vozilo jednim kolničkim trakom. Promet je sada normaliziran u potpunosti". Zbog još jedne prometne nesreće u koloni se vozilo i kod Udbine.

Promet je u oba smjera pojačan i u trajektnim lukama, brodovi su popunjeni. Sutra se pak očekuje nešto mirniji dan. Ante Mrvica iz Jadrolinije je rekao: "Zbog pojačanog prometa smo imali pojačanu liniju između Splita i Supetra. Na ostalim relacijama za sada nismo imali dodatna putovanja. Vremenska prognoza i najavljivanje nevremena za sada ne utječe na odvijanje prometa, promet se u potpunosti odvija prema redu plovidbe".

Izvješće HAK-a u 22 sata:

"Pojačan je promet između Zagreba i Karlovca na autocesti A1, u smjeru unutrašnjosti, ali unatoč gustom prometu na naplati Lučko nema dužih čekanja.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj na naplati Trakoščan kolona je 4 km.

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskoga do Svete Marije Magdalene još i za dostavna i vozila sa natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).


Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između čvora Sveti Rok i mosta Maslenica (ograničenje 60 km/h na vijaduktu Božići) i na A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobića.

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima:
-ulaz: Metković i Klek
-oba smjera: Bajakovo (1,5 km na izlasku), Karasovići (više od 2 sata čekanja),
-izlaz: Pasjak, Rupa, Plovanija, Kaštel, Macelj

Zbog prosvjeda zatvorene su:
-na autocesti A3 Bregana-Lipovac: ulazak i izlazak na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica (promet preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod)
-D5 Virovitica-Terezino Polje u mjestu Lukač
-D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu,
-D51 u Novoj Gradiški,
-D55 Županja-Orašje i
-županijska cesta ŽC4244 u Lužanima.

Zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će sutra, u nedjelju, od 12 do 23 sati na važnijim državnim cestama. Na autocestama i na državnoj cesti D1 nema zabrana.

Zbog radova zatvorene su ceste:
-D1 od raskrižja u Velikom Trgovišću do čvora Mokrice,
-D22 Možđenec-Sudovec,
-D28 Sveta Helena–Vrbovec između čvorova Dubrava i Cugovec, a obilazak je preko Vrbovca,
-D35 Sveti Križ Začretje-Donja Šemnica,
-D43 Graberje-čvor Ivanić Grad,
-D47 u Brestači kod Novske,
-D57 Vukovar-Orolik,
-D205 Risvica-Dubrovčan,
-D66 u Puli, od raskrižja za Industrijsku ulicu do Labinske ulice, i od Labinske ulice do ulice Valica,
-D518 Osijek-Markušica-Gaboš-Jarmina, na dionici od nadvožnjaka u ulici kneza Trpimira (južna osječka obilaznica) do nerazvrstane ceste Brijest-Osijek.

Od 6 do 19 sati bit će zatvorena ŽC Maljevac-Pašin Potok, zbog razminiranja. Vozila će se propuštati po 15 minuta svakog punog sata

Na državnim cestama D1 i D217 između Vaganca i Ličkog Petrovog Sela zbog radova se vozi jednim trakom, naizmjence.

Do 14. kolovoza u 8 sati zatvorena je županijska cesta ŽC 5064 u centru Drivenika i u Klarićima na dijelu od odvojka za naselje Šimići prema Driveniku. Obilazak iz smjera Križišća prema Crikvenici je preko Jadranova i obratno. Promet će biti dozvoljen samo za lokalno stanovništvo Drivenika, Šimića i Ropaca.

Do 30. kolovoza u 20 sati zbog radova u Karlovcu bit će zatvorena državna cesta D36 na dijelu ulice Selce od križanja s ulicom Banija do križanja sa sporednim krakom ulice Selce. Vozit će se obilazno preko Orlovca.

Naizmjence se vozi na:
-D3 između naselja Skrad i Kupjak,
-Jadranskom magistralom (D8) između Novog Vinodolskog i Kozica (u dužini od 12 km, na jednom mjestu uz semafore, a na nekoliko dionica suženim kolnikom uz ograničenje brzina),
-D34 Donji Miholjac-Črnkovci,
-na D512 Makarska-Gornje Igrane (u mjestu Gornji Tučepi),
-na D37 Petrinja-Glina, od Petrinje do završetka naselja Gora i kroz naselje Novo Selište.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
-D29 Marija Bistrica-Soblinec,
-D205 Klanjec-Dubrovčan,
-ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska i
-ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

GRAD ZAGREB
Do 19. kolovoza u 5 sati zbog rekonstrukcije tramvajske pruge na raskrižju Avenija Marina Držića-Ulica grada Vukovara, vozit će se uz privremenu prometnu signalizaciju, a za gušćeg prometa očekuju se gužve i zastoji.

Dionica državne ceste D1 Udbina-Gračac otvorena je za sav promet. Radovi se nastavljaju, a vozi se uz privremenu regulaciju prometa".

Pročitajte više