Naoružani teroristi "Oslobodilačke vojske Kosova" zauzeli pograničnu postaju u Makedoniji

Foto: Selo Gošince/Google Maps

GRUPA od oko 40 naoružanih ljudi s oznakama "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) zauzela je policijsku stanicu u makedonskom selu Gošince, općina Lipkovo, javlja Blic.rs pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova.

Naoružana skupina je razoružala, pretukla i lisicama vezala četiri pogranična policajca koja su bila na dužnosti, rekavši da "traži svoju državu i da ne prihvaća nikakav Ohridski dogovor".

"Imali su i prevoditelje koji su pričali 'loš Makedonski', a vođa grupe se obratio policajcima s riječima: 'Mi smo Oslobodilačka narodna armija, ni Ahmeti ni Gruevski vas neće spasiti, ne želimo nikakav Ohridski dogovor, želimo našu državu,'" prepričao je za Blic glasnogovornik policije Ivo Kotevski.

Prema njegovim riječima, teroristi su zarobljenim policajcima uzeli oružje i mobilne telefone te im dali pola sata da pješice napuste postaju, navodno su zaprijetili i likvidacijom.

"Nakon isteka zadanog roka od 30 minuta jedan od policajaca koji nije bio vezan oslobodio je ostale kolege koje su bile vezane lisicama, poslije čega su pješice napustili pograničnu stražarnicu, dok su odlazili čuli su rafalnu paljbu iz automatskog oružja", kazao je Kotevski i dodao da je prema prvim informacijama skupina u Makedoniju ušla s Kosova.

Radio Free Europe javlja da su napadači kasnije napustili stražarnicu.

Prije nego što je raspuštena u 1999. godini, "Oslobodilačka vojska Kosova" je tražila neovisnost od bivše Jugoslavije i zagovarala formiranje "Velike Albanije".  OVK je proglašen "terorističkom organizacijom" u UN-ovoj rezoluciji 1160.

Pročitajte više