Napokon otkriven izvor curenja plina s Totalove platforme, u tijeku pregovori o sanaciji

ENERGETSKI div Total napokon je uspio locirati pukotinu iz koje već gotovo tjedan dana curi opasan eksplozivni plin. Iz tvrtke su za CNN potvrdili kako nije istina da plin curi iz pukotine smještene više od 4.000 metara pod vodom, već da je izvor curenja smješten iznad razine vode. Navodno curi s palube na samoj "glavi" platforme.

Curenje plina na platformi Elgin počelo je u nedjelju, uzrokujući pritom evakuaciju nekoliko stotina radnika. Stručnjaci sada pokušavaju smisliti rješenje kojim će se curenje zaustaviti, a najizglednija opcija je zatrpavanje pukotine gustim blatom, izvijestili su iz Totala.

Do nezgode je došlo dok su radnici pokušavali sanirati drugu pukotinu, javljaju iz tvrtke. Platforma je smještena u Sjevernom moru, na udaljenosti od oko 240 kilometara istočno od škotskog grada Aberdeena.

Iz tvrtke pokušavaju smiriti javnost, koja strahuje od nove ekološke katastrofe, poput one u Meksičkom zaljevu. Tvrde da ovaj događaj ni po čemu nije sličan onome što se dogodilo u Zaljevu i da je gotovo nemoguće da se ponovi isti scenarij. Ipak, gusti oblak plina još uvijek lebdi nad Sjevernim morem, što ne ulijeva sigurnost uplašenim građanima da će se problem ubrzo riješiti.

Pročitajte više