Nastavak prosvjeda u Pakistanu: Borba za moć između vojnih i civilnih vođa

Foto: FAH

PROSVJEDI protiv vlade u Pakistanu ne jenjavaju. I dok dio prosvjeda i marševa vezanih uz njih, kao što su oni političara Imrana Khana, dobiva "zeleno svjetlo" od pakistanske vlade, dio, poput prosvjeda klerika Tahira ul-Qadrija, biva zabranjen.

Obojica pozivaju na svrgavanje aktualne vlade, koja je na vlast došla nakon prošlogodišnje pobjede stranke premijera Nawaza Sharifa, koju prozivaju zbog korupcije. Unatoč zajedničkom cilju, Qadri i Khan se nisu formalno udružili.

Iz Qadrijevog stožera poručuju kako je njihov marš zabranjen zato što su "upravo oni veća prijetnja za ovu vladu", prenosi Reuters.

"Policija ubija nas i naše ljude koji za obranu imaju samo obične štapove", izjavio je u srijedu Shahid Mursaleen, Qadrijev glasnogovornik.

Prosvjedi su ogledalno društvenih proturječja i sukoba u pakistanskom društvu, u kojemu je središnja os sukoba ona između vojnih i civilnih čelnika koji se bore za moć.

Dio službenika optužio je pakistansku vojsku za poticanje prosvjeda kako bi se oslabilo civilno vodstvo, što je vojska odbila komentirati, navodeći kako se ne miješa u politiku, javlja Reuters.

I dok mnogi analitičari smatraju da vojska ne želi sama preuzeti vodstvo u zemlji, postoji konsenzus kako ipak pokušava podčiniti vladu svojim interesima.

Pročitajte više