Nastavlja se suđenje Sanaderu za aferu Fimi media: Na klupu za svjedoke sutra stiže Ivan Jarnjak

NAKON tri tjedna pauze sutra će se na Županijskom sudu u Zagrebu nastaviti suđenje u aferi Fimi medija. Čak tri dana predviđena su za svjedočenje bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka kojeg su u iskazu spominjali svi optuženi u ovoj aferi. Ipak, DORH je protiv Jarnjaka istragu obustavio.

"U pravilu bi meni Mladen Barišić rekao da je potreban neki novac, a ja bih vidjela koliko sam u mogućnosti dati"

Sedam fizičkih i pravnih osoba sjedi na optuženičkoj klupi na suđenju u aferi Fimi medija. Uskok tvrdi - mozak operacije izvlačenja novca iz državnih poduzeća i punjenja HDZ-ove crne blagajne bio je bivši premijer i predsjednik te stranke Ivo Sanader. Dio se, tvrde, slilo i u njegov džep. O tome kako se punio stranački novac i tko je sve za to znao govorili su u iskazima svi koji su priznali krivnju - bivši rizničar Mladen Barišić, bivša blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

"U pravilu bi meni Mladen Barišić rekao da je potreban neki novac, a ja bih vidjela koliko sam u mogućnosti dati. Znam da je taj novac nosio u stranku, a isto tako znam, iz priče Mladena Barišića, da je novac nosio Ivi Sanaderu", rekla je Jurak u svom iskazu.

Ivo Sanader, bivši glasnogovornik Vlade i stranke Ratko Maček, ali i HDZ krivnju ne priznaju. A iskaze, poput onog Branke Pavošević, nazivaju prikladnima jer je priznala krivnju. Ona je između ostalog navela i da je sam glavni tajnik Ivan Jarnjak za sve znao.

Jarnjak: Sve što sam imao reći o tome sam rekao Državnom odvjetništvu, a i Državno odvjetništvo je sve reklo obustavom istrage protiv mene

"Sve što sam imao reći o tome sam rekao Državnom odvjetništvu, a i Državno odvjetništvo je sve reklo obustavom istrage protiv mene", rekao nam je nedavno Ivan Jarnjak čije je svjedočenje predviđeno čak tri dana.

Sanader: Tvrdim također da nikakve krivice nema ni na meni, ni na HDZ-u


U međuvremenu pojavile su se spekulacije da bi se HDZ mogao nagoditi s Uskokom što bi u nepovoljnu poziciju dovelo Sanadera. On tvrdi - to se sigurno neće dogoditi.

"Ja kao gotovo desetogodišnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice kažem i tvrdim da HDZ nije lopovska stranka. Tvrdim također da nikakve krivice nema ni na meni, ni na HDZ-u, a ovi spinovi koji se plasiraju u novinama služe sigurno tome da se prije početka izvođenja dokaza, koje počinje u ponedjeljak, unese nemir i u redove obrane", istaknuo je Sanader.

Sanaderov punac i punica odbili svjedočiti

Do sada su se na ovom suđenju u svojstvu svjedoka pojavili tek Sanaderovi punac i punica, no oni su odlučili povući svoj iskaz kojim su teretili zeta. "Ne želim svjedočit", rekla je Karmela Šarić, Sanaderova punica, a isto je napravio i Ivo Šarić. "Ne želim svjedočiti i eventualno ako sam nešto rekao, neka se sve ukine", izjavio je Šarić.

Pročitajte više