Nedjelja je dan odluke: Cipras ostaje pri svom, Merkel sazvala summit svih 28 članica EU

Foto: FAH

GRČKI državni čelnici u javnosti su se hrabro držali uoči posljednjih pregovora s Europom, no unutar četiri zida  situacija je vrlo ozbiljna. Pokazuje to i privatni brifing namijenjen ministrima i njihovim pomoćnicima kojeg prenosi BBC.

"Dragi svi, kao što znate ponovo su u medije procurile informacije da grčka strana nije donijela nikakve nove prijedloge.  To je isti argument kao i kada je grčka vlada na stol stavila prijedlog na 47 strana tjedan prije referenduma... Čini se da im se ponovo ne sviđaju prijedlozi i ponovo ih nastoje diskreditirati na isti način. Dakle, čini se da sporazuma između eurozone i Ciprasove administracije još nema na vidiku", stoji u dopisu, koji ipak donosi i naznake pomaka naprijed.


"U svakom slučaju, sutra je na redu telekonferencija. Aleksis Cipras je maloprije razgovarao sa američkim predsjednikom Obamom kako bi ga obavijestio o grčkim prijedlozima; sada je na redu sastanak Ciprasa, Hollandea i Merkel, a nešto kasnije i najavljeni summit. Također, kao što vjerojatno već znate, premijer Aleksis sutra će se u Strasbourgu obratiti zastupnicima Europskog parlamenta, što je nedavno odlučeno."

Cipras Tusku: Tražimo rješenja

Razgovori se, dakle, nastavljaju, a BBC prenosi i pismo grčkog predsjednika Prokopisa Pavlopulosa poljskom premijeru Donaldu Tusku, aktualnom predsjedniku Europskog vijeća:

"Dragi predsjedniče, želim vas informirati da sam na zahtjev grčkom premijera Aleksisa Ciprasa jučer sazvao sastanak svih vođa političkih stranaka grčkog parlamenta, na kojem je jednoglasno, s izuzetkom grčke Komunističke partije, donesena sljedeća deklaracija: 'Nedavna odluka građana Grčke na održanom referendumu ne znači da smo dobili zeleno svjetlo za izlazak iz Eurozone, već odgovornost da pojačamo napore kako bi postigli socijalno osjetljiv i ekonomski valjan dogovor. Vlada će nastaviti s pregovorima, a svi politički vođe će pridonijeti ovim naporima u skladu sa svojim institucionalnim i političkim ulogama.


Zajednički je cilj, u ovom kontekstu, pronalazak rješenja koje će osigurati:

- pokrivanje, u dovoljnoj mjeri, financijskih potreba zemlje,

- reforme s kredibilitetom, bazirane na poštenoj raspodjeli tereta i poticanje rasta, s minimalno mogućom količinom rezova

- jak razvojni program, prvenstveno usredotočen na rješavanje nezaposlenosti i poticanje poduzetništva

- predanost početku značajnih rasprava na temu rješavanja problema grčkog javnog duga".

Likvidnost kao prioritet

Politički lideri također napominju da je vraćanje likvidnosti grčkom bankarskom sustavu apsolutan prioritet, u koordinaciji s Europskom centralnom bankom.

Drugim riječima, Cipras i dalje stoji iza pisama koja je prethodno poslao grčkim vjerovnicima, u kojima traži pomoć od 30 milijardi eura koliko Grčkoj treba da bi u sljedeće tri godine platila dospjele obveze, ujedno tražeći i otpis dijela duga.

Drugim riječima, s grčke strane pregovaračkog stola malo se toga promijenilo u posljednjih nekoliko dana.

Ne čudi stoga što je njemačka kancelarka Angela Merkel sazvala svih 28 zemalja članica EU na nedjeljni summit, sa Grčkom kao jedinom temom dnevnog reda.

Talijanski premijer Matteo Renzi predstojeći je summit nazvao "odlučujućim". Renzi je rekao da bi se na nedjeljnom summitu mogao odobriti plan za pomoć Grčkoj pod uvjetom da vjerovnici budu zadovoljni grčkim zahtjevom i reformskim programom.

"Nadam se da će to biti zadnji sastanak o Grčkoj", rekao je Renzi nakon završetka izvanrednog summita čelnika eurozone.  Renzi je rekao da bi se na nedjeljnom summitu mogao odobriti plan za pomoć Grčkoj pod uvjetom da vjerovnici budu zadovoljni grčkim zahtjevom i reformskim programom.

Pročitajte više