Neizdrživo stanje u tvrtkama izdvojenima iz 3. maja: Sindikati najavili štrajk

Foto: 3.maj

SINDIKATI četiri tvrtke izdvojene iz brodograđevne industrije 3. maj prilikom privatizacije danas su upozorili na neizdrživo stanje u tim tvrtkama te najavili prosvjede i štrajkove ako se ne nastavi preustroj te ne osigura isplata plaća.

Riječ je o tvrtkama Tvornica motora i dizalica (MID), Tvornica industrijske i brodske opreme (TIBO), 3. maj - Ugostiteljstvo i 3. maj STM koje nisu obuhvaćene Uljanikovim privatizacijskim planom. Uljanik je preuzeo samo Brodogradilište 3. maj, a ove tvrtke su svoje dionice i poslovne udjele prenijeli na tadašnju Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je bila zadužena za kadrovski i financijski preustroj.

Sindikati su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili da su se obratili pismeno i premijeru Zoranu Milanoviću, upozoravajući da će organizirati prosvjede štrajkove ako do 15. ožujka ne dobiju dodatna jamstva za nastavak programa preustroja te isplata plaća do okončanja privatizacije.

Radnici bez plaća i otpremnina

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Branko Kužet kazao je da bi se i u ovim četirima tvrtkama trebao provesti preustroj kao što je proveden u privatiziranom Brodogradilištu 3. maj, da bi se morao osigurati novac za tehnološku obnovu, za neisplaćene plaće te za neisplaćene plaće radnicima kojima je otkazan ugovor o radu. Kužet je ocijenio da se država ponaša neprimjereno, ne vodeći brigu o svojoj imovini.


Neprimjereno je i ponašanje Uljanika i Brodogradilišta 3. maj koji ne podmiruju tvrtkama kćerima dugove. Brodogradilište duguje MID-u 1,8 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za isplatu dviju plaća, a TIBO-u čak devet milijuna kuna, naglasio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Najgore stanje je u Tvornici motora i dizalica, gdje nisu isplaćene plaće za siječanj i veljaču, kazala je sindikalna povjerenica u toj tvrtki Bosiljka Zlojutro. Također 104 radnika koji su ostali bez posla nisu dobili otpremnine, dodala je. Sindikalna povjerenica istaknula je da Tvornici motora i dizalica ima mogućnosti za sklapanje novih poslova, ali da je za to potrebno ulaganje u tehnološku obnovu te zaključenje predstečajne nagodbe.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), pravni sljednik AUDIO-a se usprotivio pokretanju predstečajne nagodbe, kazala je Zlojutro, ocijenivši da se tu tvornicu želi uništiti. Radnici nisu potrebni, ali je potreban prostor i naša ispitna stanica, zaključila je sindikalna povjerenica.

Pročitajte više