Nema božićnica u ovoj ni sljedećoj godini, nema regresa: Šest sindikata javnih službi potpisalo novi TKU

Foto: Davor Pongračić/Cropix

ŠEST sindikata javnih službi potpisali su u Banskim dvorima novi Temeljni kolektivni ugovor i dodatak kojim se odriču božićnica za ovu i iduću godinu i regresa za 2013. godinu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio je sindikatima na razumijevanju za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi.

Sindikalistica Spomenka Avberšek istaknula je da su joj ovo bili jedni od najtežih pregovora u kojima su, između smanjenja plaća za 10 posto i odricanja od pojedinih prava, izabrali manje lošiju opciju.

Preporod odbio potpisati TKU

Prije potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, u 329 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, 10. i 11. prosinca, omogućio je svojim članovima referendumsko izjašnjavanje o prihvatljivosti sadržaja dvaju važnih dokumenata.

Referendumu je pristupilo 77 posto više od 8 tisuća članova iz 312 škola u kojima je izjašnjavanje provedeno. Protiv potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora izjasnilo se 53 posto članstva, dok se protiv potpisivanja Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru izjasnilo 65 posto članstva Sindikata Preporod.

"Sukladno rezultatima provedenog referenduma, Glavno vijeće Sindikata Preporod je odlučilo da Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod neće 12. prosinca potpisati Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru", stoji u priopćenju Željka Stipića, predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod.

Pročitajte više