Nema diplomatski imunitet: Čačiću se suđenje za prometnu nesreću u Mađarskoj nastavlja 21. lipnja

POTPREDSJEDNIKU Vlade Radimiru Čačiću se suđenje za izazivanje prometne nesreće u kojoj je u Mađarskoj poginulo dvoje ljudi nastavlja 21. lipnja u 9 sati.

Informaciju o nastavku suđenja je HRT-u potvrdila Katalina Liptak, koja je u prometnoj nesreći izgubila supruga i majku. Prije nekoliko dana je mađarsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo da Čačić nema diplomatski imunitet i da se suđenje može nastaviti.

U travnju su mu odgodili ročište

Podsjećamo, Radimir Čačić je u siječnju 2010. godine na autocesti Nagykanisza – Budimpešta skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe. Zbog te nesreće protiv Čačića se vodi postupak pred mađarskim sudom.

Ročište koje je trebalo biti održano u travnju je odgođeno upravo zato što je sud tražio provjeru Čačićevog diplomatskog statusa. Prije nastavka procesa Mađari su željeli utvrditi može li prvi potpredsjednik hrvatske vlade uopće odgovarati zbog izazivanja nesreće ili je zaštićen imunitetom.

Ministarstvo pravosuđa utvrdilo je da Čačića ne štiti imunitet, odnosno da se u ovom slučaju ne mogu primijeniti odredbe Konvencije o specijalnim misijama jer Čačić u Mađarskoj, u trenutku nesreće, nije boravio po službenoj dužnosti.

Pročitajte više