U petak se održava Noć tvrđava u 40 gradova, pogledajte na kojim lokacijama

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Treće izdanje europske manifestacije Noć tvrđava, koja je prije tri godine pokrenuta u Šibeniku, održat će se u petak 10. svibnja u više od 40 gradova iz šest europskih zemalja.

Kulturno-turističku manifestaciju zajednički provode Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac, općina Bar, Grad Trebinje i općina Ulcinj. Ideja je povezati utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj i Ukrajini, odnosno poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima utvrđene baštine u Europi.

Bogati sadržaji, izložbe, edukacije i koncerti

Program će se u noći 10. svibnja odvijati istovremeno u svim gradovima sudionicima manifestacije koji su za posjetitelje pripremili bogate edukativno-zabavne sadržaje.

Samo u Šibeniku, gradu s četiri tvrđave, od koji su tri kopnene i jedna morska, program će se odvijati na svim utvrdama, a obuhvaća glazbeni, izložbeni i radionički, odnosno edukativni program. Dnevni obilazak Tvrđave sv. Mihovila u Noći tvrđava 10. svibnja slobodan je od 15 do 18.30 sati. Koncert glazbenika Damira Urbana i njegove četvorke, ujedno prvi ovogodišnji koncert na toj tvrđavi, počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava.

Ulaz na tvrđavu Barone toga će dana biti slobodan od 15 sati, a posjetitelji će na istom mjestu s početkom u 18.30 imati priliku razgledati izložbu "Utvrde Mletačke republike na području Veneta, Dalmacije i Boke Kotorske". Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana slobodan je za Šibenčane i goste od 15 do 20.30, a posljednji ulaz je u 20 sati. Detaljni program Noći tvrđava objavljen je na internetskoj stranici www.nightoffortresses.org

Zajednički europski projekt

Osim u Šibeniku, u Hrvatskoj će se manifestacija održati u Hvaru, Kraljevici, Bribiru, Osijeku, Dubrovniku, Brodu na Kupi, Vrani kod Pakoštana, Bujama, Svetvinčenatu, Ogulinu, Zadru, Klisu, Trogiru, Makarskoj, Omišu, Novigradu, Dugoj Resi, Tkonu, Pagu, Ozlju, Vrgorcu, Slavonskom Brodu, Bakru, Prekom, Trakošćanu, Korčuli, Desiniću, Varaždinu, Našicama i Karlovcu.

Program manifestacije Noć tvrđava održava se na utvrđenim spomenicima kulturne baštine u nekoliko europskih gradova. Prvi put je 2022. godine na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a nastala je kao rezultat zajedničkog europskog projekta FORTITUDE. U protekle dvije godine manifestacija je povezala i promovirala programe na više od 45 fortifikacijskih lokaliteta u šest zemalja, a isto će se ponoviti i ovog petka. Jedan od ciljeva je i podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Pročitajte više