Nema pomaka s mrtve točke: Još se uvijek ne zna tko je novi afganistanski predsjednik

Foto: Hina

REZULTATI afganistanskih predsjedničkih izbora koji su još na mrtvoj točki u srijedu nastavljaju pogrešnim smjerom nakon što su se oba kandidata povukla svoje promatrače iz tijela za reviziju glasova pod nadzorom UN-a koje je zaduženo za rješenje nastale krize.

Tijelo za kontrolu glasova nastalo je nakon sporazuma postignutog uz pomoć SAD-a, a svrha mu je smanjivanje napetosti nastalih između oporbenih protivnika Abdulaha Abdulaha i Ašrafa Ganija. Obojica kandidata tvrde da su postigla pobjedu na nedavno održanim izborima u prvome demokratskom prijenosu vlasti u toj zemlji.

"Bojkotirali smo današnju reviziju glasova jer je smatramo nepotrebnom. A neka oni nastave", rekao je u srijedu za Reuters glavni Abdulahov revizor, Fazel Ahman Manavi.

Nekoliko sati ranije UN je od Ganijeva tima zatražio povlačenje promatrača da bi se sve odvijalo u poštenom ozračju, na što su oni pristali. Glasnogovornik UN-a nije bio dostupan za komentar. Ranije je izvijestio o "privremenom prekidu" u prebrojavanju i reviziji glasova.

Iz UN-a su kazali kako će nastaviti s procesom revizije, a dužnosnici koji u njemu sudjeluju rekli su kako je vrlo vjerojatno da će predsjednik na kraju biti Gani koji je nakon prvih brojanja listića proglašen izbornim pobjednikom s 56,4 posto glasova, ali ga je njegov protukandidat Abdulah optužio za masovnu prijevaru te zatražio detaljnu istragu svih izbornih prijevara.

Od 14. lipnja u Afganistan je, u nastojanju da posreduje u pronalasku rješenja nakon održanih izbora dvaput posjetio američki državni tajnik John Kerry koji se sastao s predsjedničkim kandidatima i s dužnosnicima UN-a.

Kerry je obojicu predsjedničkih kandidata pozvao da pokažu osobine čelnika u kritičnom razdoblju za zemlju te je inzistirao će na temeljitom razmatranju "svih razumnih sumnji u izbornu prijevaru" čija je posljedica revizija izbornog procesa.

Američki dužnosnici u srijedu su razgovarali s Abdulahom. Kriza nastala nakon održanih predsjedničkih izbora potaknula je nestabilnost, previranja, a možda i daljnje sukobe u zemlji koja se otprije bori s moćnim talibanskim pobunjenicima.

Pročitajte više