"Neprihvatljivo je da jedan sveučilišni profesor javno zagovara homofobiju, mržnju i kršenje zakona!"

TEMELJEM medijskih napisa sa citatima iz predavanja sveučilišnog profesora Ivana Poljakovića, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izdala je javno priopćenje.

> Zadarski sveučilišni profesor Poljaković: Ne bojim se zatvora, evo reći ću - homoseksualnost je bolest!

> Studentica "oprala" homofobnog zadarskog profesora: "Žao mi je onih koji se boje sebe zato što su to što jesu"
 

"Iz godine u godinu u svojim Izvješćima o radu Hrvatskome saboru naglašavam da je neprihvatljivo da se i dalje u javnosti pojavljuju homofobne izjave od strane javnih osoba te da ono što naročito zabrinjava je nedostatak javne osude takve diskriminirajuće prakse. Stoga je u ovom slučaju izuzetno zabrinjavajuća činjenica da osoba koja radi u obrazovnom sustavu govori o homoseksualnosti kao o "opredjeljenju", o ravnopravnosti spolova kao „nametanju nove ideologije koja je sastavni dio ideologije kulture smrti“, da javno izražava homofobne stavove i zagovara mišljenja koja su u direktnoj suprotnosti sa zakonima RH, s međunarodnim dokumentima pa i samim Ustavom RH. Drugim riječima, jedan sveučilišni profesor zagovara kršenje zakona i nepriznavanje vrednota koje se njima štite i za koje se društvo RH opredijelilo", kazala je Ljubičić.

Podsjetila je sve još jednom da je ravnopravnost spolova prema Ustavu RH jedna od najvećih vrednota.

"Podsjećam da je  Republika Hrvatska donijela niz zakona na području zaštite prava seksualnih i rodnih manjina, kao što su Zakon o ravnopravnosti spolova (NN 82/08), Zakon o istospolnim zajednicama (NN 116/03), Zakon o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08) i upozoravam da su diskriminacija temeljem seksualne orijentacije  kao i govor mržnje u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni.

A podsjećam i da je Europski parlament još 2006. donio Rezoluciju o homofobiji (RC-B6-0025/2006) koja od zemalja članica EU traži usvajanje zakonodavstva kojim se zabranjuje diskriminacija i govor mržnje prema manjinskim seksualnim skupinama, a u članku 5. podstiče države članice i Komisiju da pojačaju borbu protiv homofobije putem edukacije – kao što su kampanje protiv homofobije u školama, univerzitetima i medijima.

Rezolucija o homofobiji uzela je u obzir međunarodne i europske obveze iz područja ljudskih prava, kao što su one sadržane u  Konvenciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i u Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Mislim da je time jasno postavljeno da se ne može raspravljati o ljudskim pravima kao o nečemu što bi ovisilo o osobnom mišljenju pojedinca. Ono što je neophodno je da se onima koji niječu ljudska prava jasno da na znanje da su u krivu i da je takva praksa neprihvatljiva.", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

"Homoseksualnost je bolest"

Podsjetimo, zadarski sveučilišni profesor Ivan Poljaković koji se svojedobno proslavio s brošurom "Priručnik za glasanje - samo za prave katolike", koju je uoči parlamentarnih izbora izdala udruga Katolik, opet se našao pod lupom javnosti i to zbog svojih homofobnih izjava. Profesor Poljaković koji je voditelj Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru u Muzeju antičkog stakla održao je predavanje na temu ‘Zdravstveni odgoj – pranje zuba ili pranje mozga’.

"HDZ je donio zakon o suzbijanju diskriminacije. I prema tom zakonu ja sad ne smijem reći da je homoseksualnost bolest. Mogu dospjeti u zavor. Ali ja se ne bojim zatvora za istinu. Homoseksualnost jest bolest, a ne opredjeljenje.“ – zaključio je profesor Poljaković.

Profesor je svoje predavanje održao uz svijest o tomu da njime krši platformu zakona o suzbijanju diskriminacije, pozivajući se na takozvani "prirodan zakon"

Pročitajte više