Neredi u favelama nakon što je specijalac ubio 10-godišnjeg dječaka

Screenshot: Sky News/YouTube

BRAZILSKA policija je u petak ispalila suzavac na građane koji su se okupili u prosvjedu zbog ubojstva 10-godišnjeg dječaka u jednoj od favela u Rio de Janeiru.

Oko 300 stanovnika koji žive u potleušicama i kolibama u Complexo do Alemao blokiralo je ceste prema faveli nakon što je pripadnik specijalne policije ubio dječaka Eduarda Jesusa Ferreiru.

"Policija ne čini ništa osim što ubija naše susjede," uzvikivali su građani u prosvjedu koji je prema izjavama svjedoka tekao mirno prije nego što je "ničim izazvana" policija odlučila upotrijebiti suzavac. 



Prosvjednici su odgovorili bacanjem kamenja, prilikom čega je ozlijeđen jedan policajac.

"Mi smo bili prisiljeni koristiti nesmrtonosnu silu," izjavili su policijski dužnosnici za AFP bez jasnog obrazloženja odluke.

Policija tvrdi da je dječak ubijen tijekom razmjene vatre s grupom kriminalca u sirotinjskoj četvrti Areal u kojoj prebiva 70,000 ljudi, no roditelji Jesusa Ferreire odbacuju navode.

"Nije bilo nikakve pucnjave. Jedini pucanj koji se mogao čuti je bio onaj koji je ubio mog sina. Ja sam potrčala iz kuće i prepoznala jednog od specijalaca (SWAT) pored Eduarda koji je ležao na zemlji. Kad sam se približila rekao je da će ubiti i mene," rekla je Terezinha Maria de Jesus za dnevni list Globo.

Predsjednica Dilma Rousseff je izrazila "solidarnost" s roditeljima dječaka: "Okolnosti ove smrti moraju biti razjašnjene, a odgovorni moraju biti suđeni i kažnjeni."

Pročitajte više