Nesuđeni rumunjski kupac HŽ Carga u zatvoru zbog kupnje utjecaja

Foto: Youtube

SUD U Ploiestiju osudio je 46-godišnjeg rumunjskog poduzetnika Gruia Stoicu na četiri godine zatvora zbog kupnje utjecaja, objavio je Romania-insider.com, a prenosi banka.hr. U istom procesu odvjetnik Doru Bostina osuđen je na tri godine zatvora.

Stoica je vlasnik tvrtke za teretni transport Grup Feroviar Roman, a uhićen je u siječnju prošle godine nakon što ga je rumunjsko nacionalno ravnateljstvo za borbu protiv korupcije optužilo da je Bostini platio tri milijuna eura kako bi saznao koliko je njegov konkurent, državna tvrtka CFR Marfa, ponudio na dražbi za prijevoz ugljena koju je organizirala tvrtka Complexul Energetic Oltenia.

Vrijednost ugovora iznosila je oko 106 milijuna eura. Inače, Stoica je kao vlasnik Grampet grupe krajem 2013. pregovarao s hrvatskom Vladom o kupnji HŽ Carga. Forbes je njegovo bogatstvo procijenio na 450 milijuna eura. Obogatio se u rumunjskom privatizacijskom procesu. Nakon sloma komunizma osnovao je jednu od prvih privatnih tvrtki u Rumunjskoj koja se bavila prodajom sekundarnih sirovina.

Pročitajte više