Netanyahu ukinuo odluku koja Palestincima brani da se voze u autobusu s Izraelcima

Foto: James Emery/Flickr

PALESTINCIMA sa Zapadne obale od srijede je zabranjeno korištenje autobusa koje koriste Izraelci, odlučilo je izraelsko ministarstvo obrane.

"U pilot projektu koji će trajati tri mjeseca, Palestinci koji rade u Izraelu morati će za povratak kućama koristiti iste granične prijelaze i neće moći koristiti autobuse koji prevoze stanovnike (Izraela)", izjavio je dužnosnik izraelskog ministarstva za AFP.

Tisuće Palestinaca zaposlenih u Izraelu moraju odsad prelaziti kroz četiri nadzorne točke kad idu na posao te se vraćati kroz iste četiri kad odlaze s posla. No na povratku u Zapadnu Obalu, Palestinci moraju putovati palestinskim autobusima, a ne više izraelskim, kako bi stigli kućama.

Ministar obrane Moche Yaalon, koji je takvu odluku donio, "razmotrit će učinak te mjere nakog probnog razdoblja od tri mjeseca".

Tu mjeru godinama je zahtijevao lobi židovskih naseljenika iz okupiranih dijelova Zapadne Obale.

Netanyahu odmah ukinuo odluku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je u srijedu da se ukine mjera koja je tek stupila na snagu, izjavio je vladin dužnosnik.

"Taj je prijedlog neprihvatljiv za premijera. Razgovarao je ujutro s ministrom obrane te je odlučeno da se prijedlog zamrzne", kazao je taj neimenovani dužnosnik.

Za novu je odredbu, odbačenu istog dana kad je stupila na snagu, odgovorno ministarstvo obrane. Čim je objavljena, izazvala je živu raspravu.

Većina kritika osudila ju je kao segregacijsku i kao ustupak nove vlade doseljenicima zbog njihove velike uloge u krhkoj vladajućoj koaliciji te potencijalno težak udarac ugledu Izraela u inozemstvu.

Pročitajte više