Nevjerojatno, ali istinito: HRT ubire pretplatu čak i kada nema televizijskog signala!

STANOVNICI Istarske županije već punih mjesec dana zbog slabog signala ne mogu pratiti program Hrvatske radio-televizije. Usprkos tome, prisiljeni su i dalje redovito plaćati pristojbu HRT-u, bez obzira što po cijele dane na svojim ekranima mogu vidjeti samo "snijeg", javlja Glas Istre.

Stanovnici su ogorčeni jer, kao prvo, moraju plaćati usluge koje ne žele, i kao drugo, plaćaju za uslugu koju moraju primati, a nije im pružena na adekvatan način. Nakon upita o ovom problemu, iz HRT-a i dalje objašnjavaju da svako kućanstvo koje posjeduje radijski ili televizijski prijemnik mora plaćati i pretplatu HRT-u. Bizarno je, ali istinito, da stanovnici Poreča, Vrsara, Rovinja, Umaga i dijelova Pule moraju plaćati za gledanje - crnila na ekranima.

Za sve su krivi Talijani?

Još jedan izgovor koji je stigao iz HRT-a je tvrdnja da Talijani već dvije godine "ilegalno" emitiraju na frekvencijama koje su dodijeljene Hrvatskoj. Zbog toga dolazi do smetnji u signalu, a te su smetnje, tvrde iz HRT-a, najveće kada dođe toplije vrijeme...

Nema prekida pretplate ako je signal loš

Iz Društva za zaštitu potrošača Istre napominju kako je moguće zatražiti prekid pretplate, a obrazac koji se pritom treba ispuniti nalazi se na internetskim stranicama HRT-a. Ono što se ponovno javlja kao velika besmislica jest podatak da korisnik ne može prekinuti plaćanje pretplate u slučaju lošeg signala. Kada se sve zbroji i oduzme, velik dio stanovnika Istre i dalje će ostati osuđen na plaćanje pristojbe za uslugu koja ne postoji ili, u najmanju ruku, nije pružena na način na koji bi trebala biti.

HRT: Nismo krivi!


U službenom očitovanju HRT navodi da smetnje s prijemom signala u Istri traju od 20. prosinca 2010. godine, zbog činjenice da su talijanske televizije zaposjele frekvencije koje po međunarodnim ugovorima pripadaju Hrvatskoj.

"Hrvatska radiotelevizija u više je navrata kontaktirala nadležnog državnog regulatora, Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke  komunikacije (HAKOM) u čijoj je nadležnosti prohodnost kanala, a prema čijim napucima tvrtka Odašiljači i Veze (OiV) distribuira programe nacionalnih televizija.Unatoč nastojanjima i upozorenjima HRT-a, problem sa smetnjama signala u Istri do danas nije riješen", poručuju s HRT-a.

HRT tvrdi da oni prema zakonu proizvode program, dok je za njegovu distribuciju zadužen OiV kojem HRT plaća naknadu za tu uslugu. "HRT nema nadležnosti nad odašiljačima koji diljem zemlje distribuiraju televizijski program zemaljskim putem, budući da tvrtka OiV koja njima operira već 10 godina nije u sastavu HRT-a", priopćeno je s HRT-a.

Frekvencije bi morao zaštititi HAKOM

Na Prisavlju tvrde da nisu odgovorni za smetnje sa signalom zato što se izvor smetnji nalazi u stranoj državi, zato što odašiljači kojima se distribuira program nisu u vlasništvu HRT-a već OiV-a i zato što HRT nije odgovoran jer HAKOM nije zaštitio frekvencije koje su dodijeljene Hrvatskoj.


"HRT ne može zaštiti 'vlastite frekvencije', kako se u nekim medijima sugerira, jer one nisu HRT-ove već državne, a za njihovu je prohodnost i neometanost nadležan HAKOM", priopćeno je s HRT-a.

Vezano uz plaćanje pristojbe HRT-u odnosno potrebe njezinog plaćanja unatoč smetnjama, HRT ističe kako se prema Zakonu o HRT-u ona plaća za posjedovanje tv prijemnika na području RH koje je pokriveno prijenosnim signalom.

"Budući da je cijeli teritorij RH pokriven i zemaljskim i satelitskim signalom, smatra se da su ispunjeni uvjeti za plaćanje pristojbe", tvrdi HRT.

Pročitajte više