Nevladine udruge na čelu s GONG-om o zakonu o strateškim investicijama: Stvara se podloga za drugu privatizacijsku pljačku!

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

KOALICIJA nevladinih udruga (GONG, Zelena akcija, TIH, Pravo na grad, Udruženje hrvatskih arhitekata) pozvala je Vladu da odustane od predloženog Zakona o strateškim investicijskim projektima. Upozoravaju da se njime stvara podloga za drugu privatizacijsku pljačku, ovaj put javnih dobara - šuma, voda, autocesta, zemljišta.

"Ova tema je uistinu tema na život i smrt Hrvatske. Zakon s ovako potencijalno devastirajućim učinkom kako na prirodni okoliš, kulturnu baštinu, tako i na socijalnu i poduzetničku sliku Hrvatske, uistinu nikad nije bilo", istaknuo je Hrvoje Hrabak iz Udruženja hrvatskih arhitekata.

Slično razmišlja i Marina Škrabalo iz GONG-a. "Ovaj zakon se čini da je fantomska diverzija koja po svom načinu donošenja, kao i po svom sadržaju primarno usmjerena na urušavanje ukupnog sustava javnog upravljanja, koje se desetljećima, usprkos različitim krizama i promjenama režima, grad i u Hrvatskoj", rekla je Škrabalo.

Udruge najavljuju snažnu kampanju protiv ovakve verzije zakonskog prijedloga. U slučaju da ipak dospije u proceduru, namjeravaju pokrenuti i službeni postupak ocjene ustavnosti.

Pročitajte više