Nevrijeme u Zagrebu prouzročilo štetu od oko 25 tisuća kuna: Orkanski vjetar rušio stabla i stupove, ozlijeđeno više ljudi

Foto: Index, iPress, Zvonimir Katančić/Crometeo, Damir Krajač, Nenad Dugi, Ivan Klindić, Darko Tomas/Cropix

IAKO su meteorolozi za ponedjeljak predvečer najavljivali osvježenje, oluje praćene orkanskim vjetrom koje su pogodile pojedine krajeve Hrvatske malo je tko mogao očekivati.

Nevrijeme u Zagrebu prouzročilo je materijalnu štetu manju od 25 tisuća kuna. Riječ je o još neslužbenoj brojci, potvrdio je danas pročelnik ureda za upravljanje u Hitnim situacijama, Pavle Kalinić.

"Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba primila je više od 150 poziva građana i izašla na ukupno 79 intervencija. Na intervencijama je sudjelovalo 280 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a i još smo imali ljude u pričuvi. Prema tome, bilo je maksimalno pripremljeno da se intervenira koliko bude trebalo. Neslužbena materijalna šteta je bila manja od 25.000 kuna", istaknuo je Kalinić.

U nevremenu su lakše ozlijeđene dvije osobe, a Hitna pomoć imala je sveukupno pet intervencija. Voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan otkrio je koje je naselje prošlo najgore.

"U našoj evidenciji, najveći broj šteta se dogodio na području Trešnjevke - jug i sjever. Samo podatak da je na novouređenoj Zagrebačkoj Aveniji slomljeno 25 ovih mladih stabala", rekao je Toljan.


Osim srušenih stabala, štete i poteškoća bilo je i u prometu autobusa i tramvaja. Riječ je o četiri veća kvara, potvrdio je voditelj podružnice ZET Dubravko Baričević.

"To je bio jedan zastoj u Ilici, pao je reklamni pano na mrežu i jedan zastoj u Maksimirskoj gdje je palo drvo i strgalo kontaktni vod. Tamo smo substituirali jedan autobus od Maksimira do Svetica, tako da je prijevoz za putnike funkcionirao. I u Draškovićevoj se jedno drvo naslonilo na naš stup od donjeg voda, pa smo čekali dok su vatrogasci to sanirali", kazao je Baričević.

Gradski promet sada funkcionira normalno, dok će se lišće, granje i ostale posljedice nevremena uklanjati narednih dana.

Bandić: Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, no materijalna šteta je velika

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će šteta biti procijenjena do kraja današnjeg dana.

"Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, no materijalna šteta je velika", rekao je Bandić novinarima u zgradi Gradske uprave. Dodao je da je posljedice nevremena noćas otklanjalo oko tisuću profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te ekipe Čistoće i Zrinjevca.

"Do ponoći, dok sam bio na terenu, vatrogasci su imali 130 interevencija", rekao je Bandić te dodao da je zadovoljan što Zagreb danas normalno funkcionira.

U Zagrebu je zapuhao jak zapadnjak i digao mnogo prašine. Vidljivost je zbog toga bila bitno smanjena. S jačanjem vjetra počeo je i pad temperature zraka.

ZET je jutros javio da više nema poteškoća na području prometne mreže, sve tramvajske i autobusne linije prometuju prema predviđenom rasporedu. Nakon završenog godišnjeg pregleda, i uspinjača od jutros prometuje redovito.

Jak vjetar puhao je u Zagorju i Međimurju gdje je podigao veliku količinu prašine. Ponegdje je vjetar lomio drveće i grane, javlja Crometeo. U Rijeci je padala kiša, a temperatura se spustila na oko 26 stupnjeva. Prije kiše u gradu se digla velika prašina.

Oko 20 sati hladna fronta s kišom, pljuskovima i grmljavinom s mora se preko Velebita proširila na Liku, a novi sustav grmljavinskih oblaka s venecijanskog područja ušao je u sjeverni Jadran i počeo se približavati zapadnoj obali Istre.

Olujno nevrijeme zahvatilo Istru: Temperature pale za desetak stupnjeva, ozlijeđeno dvoje Talijana

Hladna fronta zahvatila je u ponedjeljak poslijepodne Istru - temperatura zraka pala je za desetak stupnjeva, a zapuhao je kratkotrajno olujan sjeverozapadni vjetar. Oko 16 sati olujan sjeverozapadni vjetar zahvatio je prvo obalno područje, a potom se brzo širio prema istoku i zahvatio veći dio poluotoka, javlja istramet.

Temperatura zraka snizila se za 8 do 10 stupnjeva Celzijevih u samo sat vremena te se u poslijepodnevnim satima u većem dijelu Istre kretala između 19 i 25 stupnjeva. U nedjelju je u poslijepodnevnim satima temperatura bila između 33 i 38 stupnjeva, stoga je ova hladna fronta donijela pravo osvježenje.



Nevera koja je oko 16.30 pogodila zapadnu obalu Istre prema prvim je informacijama nanijela veliku materijalnu štetu. Više jedrilica i barki nasukalo se duž obale, a najgore je, prema informacijama s terena, bilo u Poreču i Umagu, javlja iPress.

Desetak metara duga jedrilica talijanskih nautičara je potonula nakon udara u školjeru lukobrana umaške luke. Dvoje Talijana je ozlijeđeno, no radi se samo o lakšim ozljedama i kontuzijama.
Nevrijeme je zahvatilo i cijeli jug Istre. Nakon 17 sati počela je padati i kiša.


Prognostički modeli, kao i aktualna satelitska snimka, upućuju na dolazak nove količine vlažnog zraka koji bi područje Istre trebao zahvatiti u noći na utorak. I tada je uz pljuskove i grmljavinu moguća tuča, te ponovno olujan vjetar.

U Ivancu vjetar odnio krov osnovne škole

Oko 17 sati, nevrijeme se proširilo i na sjeverozapadnu Hrvatsku. Na Osnovnoj školi u Ivancu vjetar je podigao limeni krov površine 400-500 metara. Osim krova na OŠ, vjetar je u Ivancu potrgao stablo kestena pokraj Doma zdravlja te slomio grane na stablu lipe u centru, javlja evaraždin.

Prema javljanju službe 112, od 18 do 19.30 sati zaprimljeno je oko 30 poziva vezano uz nevrijeme. Pozivi vezani uz srušena stabla zaprimljeni su iz Križovljana, varaždinskih ulica Pavla Miškine i Trstenjakove, Štefanca, Tužnog, Črešnjeva, Bolfana. Stupovi električne energije oštećeni su ili srušeni u Čalincu, Virju Križevljanskom, Lepoglavi, Donjem Makoišću, Družbincu, Petrijancu, te u varaždinskoj Kumičićevoj ulici.

Olujni vjetar pogodio je i područje cijele Krapinsko-zagorske županije od Klanjca do Konjšćine, a s terena stižu brojne informacije o srušenim stablima i električnim stupovima.

U Čakovcu je orkanski vjetar odnio krov jedne stambene zgrade, a nekoliko ulica ostalo je bez električne energije.

Velike štete i u ostatku zemlje


Jučerašnji vrhunac vrućina i dolazak osvježenja u dijelovima zemlje uzrokovali su olujno nevrijeme. Razlupani automobili, srušena stabla, nasukane jahte, nekolicina ozlijeđenih prolaznika - rezultat je nevremena koje je poharalo sjeverni i zapadni dio zemlje.

"S jedne zgrade vjetar je otkinuo limeno krovište koje je palo ispred zgrade na garaže za parkiranje vozila. I na jednoj privatnoj kući, vjetar je podignuo limeni pokrov. Isto tako, imamo dva srušena stabla i dva požara otvorenog prostora", rekao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj.

Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru koordinirala je u petnaestak akcija. Uz obalu Istre skupljali su se surferi, kupači, sandoline, a na Kvarneru teglilo u kraj plovila koja nisu izdržala nalete nevremena. Nakon borbe s valovima oluja je u Umagu talijanske nautičare bacila na lukobran i potopila 8-metarsku drvenu jedrilicu.

"Vjetar i valovi su bili toliko jaki, da ih je bacilo tu na lukobran od Umaga i razbilo je brodicu. Ljudi su se izvukli s lakšim ozljedama, išli su na hitnu. U Svetom Ivanu je jedan gliser more izbacilo i kod Ladinog gaja isto. U luci Savdurija je isto bio jedan oštećeni gliser", rekao je v.d. kapetana ispostave u Umagu Saša Ćirić i napomenuo da su ostala nasukavanja prošla bez ozlijeđenih.

Pročitajte više