Ni vrtića ni dadilja: Problemi u Delnicama nakon razbijanja "lanca ilegalnih dadilja"

NAKON što su inspektori razbili "lanac ilegalnih dadilja" i slučaj predali prekršajnome sudu, u Delnicama je zavladao strah pa malo tko više o tome želi govoriti  u javnosti, javlja HRT. Ljudi se i dalje snalaze kako znaju.

Nakon što je velik broj djece ostao neupisan, grad Delnice podiže novi montažni objekt koji će biti gotov do kraja ove godine. Za novi vrtić otkupljeno je zemljište i skupljena sva dokumentacija, ali novca nema.

Roditelji koji su početkom ove godine prosvjedovali pred zgradom Grada Delnice zbog inspekcije koja je ilegalne dadilje i mame predala prekršajnome sudu nisu htjeli komentirati slučaj samo su istaknuli da u Hrvatskoj 15 tisuća dadilja radi na crno, a strogoća se trenira "na njima koji žive u siromašnome goranskom kraju koji polako i temeljito ubija depopulacija".

Zanimanje dadilje u Hrvatskoj nije regulirano zakonom, a dovoljno mjesta za djecu u jaslicama i vrtićima nema. Nacrt prijedloga zakona o dadiljama je prije nekoliko dana predstavljen javnosti u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Umirovljenici mogu "dadiljati" samo ako stave mirovine u mirovanje

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić tada je istaknula kako je riječ o potpuno novom zakonu prema kojemu će osobe tu djelatnost, koju su dosad u pravilu radile na crno, moći legalizirati i, dodala je, raditi bez straha od Državnog inspektorata.

Istaknula je da se u Zakonu o radu traže najbolja rješenja kako regulirati status dadilje i pomoćne dadilje, a taj će posao moći raditi i umirovljene osobe koje mirovinu stave u mirovanje. Procijenila je da bi čuvanje djeteta prosječno moglo stajati oko tisuću kuna i dodala da se ugovorom između dadilje i roditelja može odrediti i druga cijena.

Nacrt zakona predstavila je načelnica sektora za djecu i potporu obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dubravka Marušić.

"Obavljanje djelatnosti dadilje bit će moguće samo kroz registrirano trgovačko društvo ili obrt", objasnila je te dodala da će djelatnost dadilje i pomoćne dadilje moći obavljati samo stručne osobe koje imaju potrebnu edukaciju, to jest one koje su završile npr. studij pedagogije, predškolskog odgoja i slično, i to samo u odgovarajućim stambenim ili poslovnim prostorijama. Istaknula je da će jedna dadilja, po tom nacrtu zakona, moći čuvati do šestero djece, a uz pomoć pomoćne dadilje njih 12 te da će se zakonski regulirati i kontrola ovlaštenog ministarstva nad tom djelatnosti.

Pročitajte više