Nije spriječio ubojstvo premijerke Benazir Bhutto: Pakistan će od Interpola tražiti uhićenje Musharrafa

PAKISTAN će od Interpola tražiti uhićenje bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa zbog toga što nije uspio spriječiti ubojstvo nekadašnje premijerke Benazir Bhutto, priopćio je danas pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik.

Malik je dodao kako pakistanska vlada Musharrafovo uhićenje traži jer premijerki, koja je život izgubila 2007. u samoubilačkom bombaškom napadu i pucnjavi, on navodno nije pružio adekvatno osiguranje.

Nakon što je otjeran s položaja čelnika zemlje, koji si je 1999. osigurao vojnim udarom, Musharraf je 2008. godine prebjegao u Veliku Britaniju. Trenutnu vladu sada vode njegovi politički rivali, a aktualni, 11. predsjednik islamske republike Pakistan udovac je ubijene Bhutto.

Musharraf, koji se u Pakistan želi vratiti kako bi ušao u utrku na ovogodišnjim predsjedničkim izborima za lokalnu je televizijsku postaju rekao kako vlada oko slučaja atentata na premijerku sada vodi političke igre, a tokom proteklih godina nebrojeno je puta negirao ikakvu zakonsku odgovornost za ubojstvo.

Zbog optužbi da je ipak, posredno ili neposredno imao ulogu u Bhutthinom smaknuću pakistanski je sud za Musharrafa prošle godine izdao uhidbeni nalog, a pravni stručnjak Hashmat Habib rekao je Interpol, ako odluči izdati nalog  za uhićenje, bivšeg pakistanskog čelnika ima pravo zadržati i predati Pakistanu. No zasad je nejasno i u potpunosti nepoznato kako će međunarodna policijska organizacija reagirati na zahtjev za Musharrafovim uhićenjem, a ne zna se ni da li će ministar Malik svoje prijetnje provesti u djelo.

UN kritizirao način vođenja istrage o Bhuttinom ubojstvu, mjesto zločina isprano je vodom

Bivša premijerka ubijena je 27. prosinca 2007. godine, nedugo nakon povratka u Pakistan kako bi sudjelovala u predizbornoj kampanji koju je Musharraf pristao dozvoliti nakon višemjesečnog domaćeg i međunarodnog pritiska.

Istragom UN-a utvrđeno je kako njegova vlada nije učinila sve da se pobrine za njezinu sigurnost, a pod brojnim kritikama našao se i način koji je vođena istraga o ubojstvu te propusti poput ispiranja mjesta zločina vodom i neprovođenja obdukcije.

Nakon Bhuttina ubojstva njezina je Pakistanska narodna stranka (PPP) pridobila simpatije javnosti, a time i na izborima 2008. najviše mjesta u parlamentu. Nekoliko mjeseci kasnije stranka je prijeteći optužnicom natjerala Musharrafa da odstupi s predsjedničkog položaja, koji je naposljetku osvojio Asif Al Azari, suprug smaknute Benazir Bhutto.

Pročitajte više