Nikolić: Hrvati slave dan kad su obnovili državu koja im je ostala od Ante Pavelića

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić nazočio je na Fruškoj gori molitvi žrtvama stradalima u akciji "Oluja". "Srbija i Srbi spremni su na oprost i pomirenje ali ne ovisi sve samo o nama," poručio je Nikolić.

"Naši obrazi su čisti, a naš kruh spreman je otići tamo odakle je dolazilo kamenje koje su potezali na nas," rekao je predsjednik Nikolić obraćajući se građanima prognanim u akciji "Oluja" koji su svoje utočište našli u Banstolu, vikend-naselju na Fruškoj Gori. Oprostiti nikada ne znači zaboraviti, naglasio je srbijanski predsjednik.

"Ta tragična oluja, ostavila je kao i svaka oluja, pustoš u gradovima i selima, u praznim kućama i zgarštima u kojima su stoljećima živjeli Srbi na tlu današnje Hrvatske. Oluja je ostavila prazninu u dušama progonitelja. Molit ćemo se da ta praznina u njihovim dušama ne bude ponovno ispunjena mržnjom, nego iskrenim kajanjem", poručio je Nikolić.

Dio hrvatskog naroda, onaj dio koji i sada kroji sudbinu svoje države i određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom mora živjeti s tim, rekao je Nikolić i podsjetio na "neizbrisivu sliku kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su osim golog života i obiteljskih fotografija nosili još samo beskrajnu tugu u koloni srama onih koji ih protjeruju".

Istaknuo je da se veličina i snaga jednog naroda ne mjere brojem ubijenih i zauvijek protjeranih, slabih i nezaštićenih, spaljenim kućama, zatrovanim bunarima i poklanom stokom.

"Vaša ognjišta bezumnici su pretvorili u oganj, vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Ante Pavelića, a bila priznata jedino od Adolfa Hitlera. Pobili su i protjerali Srbe, pravoslavne i svetosavne. Povijest nas je naučila da je to u Hrvatskoj velika i neoprostiva, a jedina krivica", rekao je Nikolić.

Pročitajte više