Ništa od Vrdoljakove ideje, računi za struju veći za 10-ak kuna! GEN-I i RWE: Naknadu moramo obračunati građanima

Foto: Guliver image/Getty images

POVEĆANJE naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije na svojim će leđima osjetiti isključivo građani. Naime, iako se ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponadao da će opskrbljivači električnom energijom taj trošak preuzeti na sebe i da neće povećati račune za struju, ništa od njegove ideje - građanima će se računi za struju u prosjeku povećati za 10-ak kuna mjesečno.

"Tvrtka GEN-I nije sudjelovala niti je bila upoznata s Vladinom pripremom povećanja naknade za OIEiK. Ovom Vladinom odlukom povećan je regularni dio računa, na koji, kao opskrbljivači električnom energijom, nemamo nikakvog utjecaja niti možemo preuzeti odgovornost za ovo povećanje. Naime, prema zakonu tvrtka GEN-I mora potrošačima zaračunati `naknadu` u točnom iznosu koji Vlada predvidi. Predviđeno okvirno povećanje iznosa za kućanstvo prosječne potrošnje električne energije iznosi oko 10,94 kune mjesečno ili 6 posto povećanja cijene za opskrbu i proizvodnju odnosno 3,5 posto povećanja ukupnih troškova za električnu energiju.

Ono za što GEN-I preuzima odgovornost je visina cijena i iznosa za električnu energiju. Željeli bi naglasiti kako su naše cijene, bez obzira na odluku Vlade, ne dižu te ostaju najpovoljnije na tržištu. Naime, naše tarife za kućanstva ostaju 10 posto niže od HEP-ovih tarifa, a za male poduzetnike do 30 posto. Imajući ovo u vidu, troškovi naših korisnika i dalje će biti niži od troškova korisnika, koje opskrbljuje HEP.

Dozvolite da dodamo da je tvrtka GEN-I otvorena za suradnju te bi kao sudionik na tržištu opskrbom električnom energijom željela sudjelovati u razgovorima vezanima za tematiku od iznimno velike važnosti za sve uključene strane, a ponajprije potrošače", stoji u odgovoru GEN-I na Indexov upit za komentar povećanja naknada i procjenu koliko će to utjecati na visine računa koje građani plaćaju za električnu energiju svakog mjeseca.

Ni RWE neće usvojiti Vrdoljakovu ideju

Da će naknadu platiti sami građani, a ne oni kao opskrbljivač, potvrdio je i RWE: "Vlada je na sjednici usvojila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine, kojim se predviđa da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na 20 posto. Odlukom Vlade naknada za obnovljive izvore se od 1. studenog povećava s pola lipe po potrošenom kilovatsatu na 3,5 lipa, bez PDV-a. To zapravo znači da će na računima za električnu energiju porasti samo stavka za poticanje obnovljivih izvora. Naknadu za obnovljive izvore je i dosad plaćao svaki potrošač, i ta stavka će porasti kod svih opskrbljivača. Međutim, stavka koja se odnosi na potrošenu električnu energiju koju kupac plaća RWE Energiji se ne mijenja.

Vlada nije uputila službenu najavu da će povećati iznos te naknade, međutim odluka je bila očekivana, s obzirom na to da Hrvatska do 2020. godine želi povećati udio energije iz obnovljivih izvora na 20 posto.

Naknadu za obnovljive izvore energije, sukladno zakonu, mora platiti svaki potrošač, a RWE Energija ne može utjecati na Vladine odluke o povećavanju te naknade. Ta naknada se uplaćuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, a ne RWE Energiji".

Povećanje za građane, ali ne i za industriju

Podsjetimo, prema jučerašnjoj odluci Vlade, iznos naknade koju plaća kupac električne energije od početka studenog povećat će se sa sadašnjih 0,5 lipa po kilovatsatu na 3,5 lipe (bez PDV-a).

Kupcima struje koji su obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova, odnosno industriji, naknada se zadržava na 0,5 lipa po kilovatsatu. "Ne idemo s opterećenjem prema industriji, jer je ona opterećena plaćanjem za emisiju ugljičnog dioksida i drugim davanjima", kazao je Vrdoljak. Svi ostali kupci, među kojima su i kućanstva, od početka studenoga plaćat će nove, više naknade za obnovljive izvore.

Ministar Vrdoljak kaže kako je "zelena energija" skupa energija te da je naknada za poticanje te energije, tzv. zelena renta kod nas najniža u odnosu na druge zemlje EU, kod nas je to u ukupnom trošku struje jedan posto, a primjerice u Italiji 12 posto, Njemačkoj 20 posto. Povećanje naknade za obnovljive na 3,5 lipe po kilovatsatu, smatra Vrdoljak, bit će dovoljno za sve troškove i naknade za realizaciju jučer prihvaćenog nacionalnog akcijskog plana.

Pročitajte više