Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Screenshot: X

Jutros oko pet sati po lokalnom vremenu, odnosno oko 4 sata po našem, ruske snage ponovno su sa sjevera prešle ukrajinsku granicu i krenule prema milijunskom Harkivu. Prvi put su to učinile na samom početku ruske agresije, u veljači 2022.

Nespremna ukrajinska obrana tada je popustila i ruske su snage došle do samog grada te ga skoro okružile. Opsada Harkiva, drugog najvećeg grada Ukrajine, prekinuta je uslijed velike ukrajinske protuofenzive koja je započela 6. rujna 2022. te je okončana 2. listopada velikom ukrajinskom pobjedom.

Ukrajinci prvo obranili Harkiv u uličnim borbama, a potom munjevito oslobodili cijelu regiju

U oba slučaja snage u obrani su bile potpuno nespremne za ofenzivna djelovanja protivnika. Ukrajinci su doslovno Harkiv branili u uličnim borbama. Ruske crte obrane doslovno su se urušile u nekoliko sati, što je Ukrajincima omogućilo oslobađanje cijele Harkivske oblasti.

Ovog su puta obje strane itekako spremne. Prije svega ukrajinska vojska, koja je između ruske granice i Harkiva izgradila mnogobrojne utvrđene položaje, koji bi morali moći zaustaviti ruski proboj.

Rusi stigli na par kilometara od ključnog uporišta za daljnji prodor

Prve vijesti iz Kijeva upravo su to govorile - ruski pokušaj proboja je zaustavljen. Na stranicama Ukrajinske Pravde u trenutku pisanja ovog teksta i dalje stoji objava u kojoj Oleh Sinehubov, zapovjednik Harkivske vojne oblasti, tvrdi kako su svi ruski napadi odbijeni. Doduše, pored te objave stoji tekst u kojem se tvrdi da su ruske snage do sada okupirale najmanje četiri pogranična sela.

 

Napad je izveden u dva odvojena pravca. Trenutno je najaktivniji u smjeru grada Vovčanska. Ruske snage su po najnovijim podacima ni tri kilometra od njegovih prvih kuća. S nekih 17 i pol tisuća stanovnika po veličini je najbliži Poreču i Našicama. Znači, nije odveć velik, no ako ga Rusi uspiju osvojiti, dobit će odlično uporište za daljnji prodor.

Međutim, od Vovčanska do Harkiva ima oko 60 kilometara zračne udaljenosti, pa to sigurno nije glavni pravac napredovanja.

Glavni pravac napada mogao bi biti sjeverno od Kijeva

Sjeverno od Kijeva ruske snage su uspjele osvojiti nekoliko uglavnom praznih sela čija je jedina važnost što se nalaze na magistralnoj cesti koja vodi od granice prema Harkivu. Harkiv je od granice na tom mjestu udaljen četrdesetak kilometara zračne udaljenosti. Zbog toga bi to mogao biti glavni pravac napada. Pod uvjetom da se zaista radi o početku velike ofenzive.

Sve ukrajinske i analize zapadnih izvora ukazivale su na to da Rusi neće krenuti prema Harkivu prije ljeta. Te su se analize prije svega temeljile na procjeni da je ruska vojska u Belgorodskoj oblasti nagomilala oko 50 tisuća vojnika.

Više je mogućih razloga za novi napad u smjeru Harkiva

Za osvajanje grada dvostruko većeg od Zagreba trebalo bi im od 250 do 300 tisuća vojnika. Procjene su bile da ruska vojska u ovom trenutku nema dovoljno ljudstva za takvu operaciju. Stoga nitko nije očekivao da će ofenziva započeti 10. svibnja. Prije 10. srpnja.

Druga opcija je da je ruska vojska krenula izvršiti Putinove najave o stvaranju "sanitarnog koridora" koji će štititi Rusiju od napada iz Ukrajine. Ruski mediji su "fantazirali" o koridoru širine 300 ili 400 kilometara, što je čista glupost. Puno realniji je koridor širine desetak kilometara, taman dostatno da ukrajinske snage više ne mogu ulaziti u Rusiju. 

Moguće je da Rusi samo "razvlače" ukrajinsku obranu

Ili ovo uopće nije velika ofenziva, već samo pokušaj navlačenja ukrajinskih pričuva kako bi se olakšali ruski proboji na drugim dijelovima bojišta. Pritom je ruska računica vrlo jednostavna: pokrenimo ofenzivnu operaciju manjih razmjera prema Harkivu, što će izazvati paniku u Kijevu, koji će u tom smjeru uputiti najbolje snage.

Kako nitko ne može biti na dva mjesta u isto vrijeme, te se snage moraju povući s drugih dijelova bojišta. Nakon što ih zamijene borbeno puno slabije postrojbe, Rusima bi se otvorile mogućnosti novih proboja. 

Još jedan mogući scenarij je - Kijev nije nasjeo i ništa se dramatično nije dogodilo, pa ruska vojska iskoristi svih 50 tisuća vojnika u tom području, uz nekoliko tisuća koje naknadno dopremi, te napravi značajan prodor prema Harkivu. Kao svojevrsna šahovska partija u kojoj bijeli (Rusi) imaju potez viška jer se crni (Ukrajina) stalno mora braniti.

I skromna ofenziva napreže skromne ukrajinske zalihe streljiva 

Pritom će i obimom skromna ruska ofenziva prema Harkivu dodatno prenapregnuti skromne ukrajinske zalihe streljiva, prije svega granata za haubice, što opet jako ide u korist Rusima.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da se na nekom mjestu ukrajinska obrana slomi te Rusi uspiju napraviti više nego što su planirali i očekivali. Iako su položaji s duboko ukopanim rovovima pripremljeni, oni ne znače baš ništa ako u njima nema vojnika spremnih braniti ih i pritom poginuti. Krenu li Ukrajinci bježati, što u zadnje vrijeme nije rijedak slučaj, onda će svi ti rovovi biti "promašena investicija".

Pročitajte više