Njemačka brani prosvjede, pa i protuislamske

Foto: FAH

NJEMAČKI politički čelnici izrazili su žaljenje što je planirani mimohod protuislamskog pokreta Pegida u ponedjeljak u Dresdenu morao biti zabranjen zbog terorističke prijetnje, bez obzira kako netko gleda na tu organizaciju.

Dresdenska policija zabranila je sva javna okupljanja najavljena za ponedjeljak, uključujući i već tradicionalni mimohod gradom Domoljubnih Europljana protiv islamizacije Zapada, skupine koja je prošli tjedan privukla rekordnih 25.000 ljudi.

"Bez obzira kako svaki od nas gleda na pripadnike pojedinačnih prosvjeda, pravo na prosvjed nam je iznimno važno i nikada ga se ne može olako ograničiti", izjavio je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel.

"U situaciji smo u kojoj su dužnosnici Dresdena smatrali neophodnim poduzeti tu mjeru. To je mjera za kojom, zasigurno, u Njemačkoj želimo posezati što je rjeđe moguće", dodao je Seibert.

Vođe Pegide danas su poručili da neće dopustiti da ih se utiša te da će u suradnji sa službama sigurnosti isplanirati novo okupljanje za sljedeći tjedan.

"Prijetnja nije bila samo meni osobno, bila je to apstraktna prijetnja prosvjedu, a mi imamo dužnost zaštititi ljude", kazao je vođa pokreta Lutz Bachmann.

Pegida: "Nećemo dopustiti da nam se oduzme pravo na okupljanje"

Čelnici Pegide ističu da nisu rasisti te da prave razliku između islamista i većine od četiri milijuna muslimana u zemlji.


"Nećemo dopustiti da nam se oduzme pravo na okupljanje i slobodu izražavanja", poručila je Kathrin Oertel, jedna od uvaženijih figura novog pokreta i dodala da će nastaviti s redovnim prosvjedima bez obzira na prijetnje.

"Štogod mislili o Pegidi, sve dok prosvjedi ne predstavljaju kršenje naših zakona, prosvjedi su zaštićeni pravom na slobodu izražavanja", kazao je njemački ministar pravosuđa Heiko Maas.

"Naša demokracija se može nositi s Pegidom. Velika većina Nijemaca to odbacuje i izašla je na ulice i pridružila se protuprosvjedima. To mora i dalje biti moguće", poručio je Maas.

Iako je Pegida do sada zazirala od medija, ocjenjujući ih "neobjektivnim", danas su najavili da će prilikom planiranja novih okupljanja stupiti u "dijalog" s političkim strankama i medijima.

Istraživači: Broj sudionika na prosvjedima Pegide nije velik

Stručnjaci okupljeni oko sociologa i istraživača prosvjednih pokreta Dietera Ruchta smatraju da na prosvjedima što ih organizira protuislamistički pokret Pegida u Dresdenu i Leipzigu sudjeluje manje ljudi nego što to proizlazi iz policijskih podataka.

Rucht je u ponedjeljak, predstavljajući u Berlinu svoje istraživanje o Domoljubnim Europljanima protiv islamizacije Zapada (Pegida), izrazio čuđenje policijskim podatcima, jer je po procjenama njegovih suradnika na posljednjem mimohodu u Dresdenu bilo 18.000 tisuća sudionika, a ne 25.000 kako tvrdi policija, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.


U Leipzigu je, tvrdi policija, bilo 4000 prosvjednika, dok Rucht smatra da ih je bilo upola manje.

Rucht je istodobno upozorio da je zasad nemoguće dobiti predodžbu o prosječnom sudioniku tih prosvjeda.

"Ne možemo reći ništa o tipičnom prosvjedniku Pegide", rekao je.

28 sudionika u istraživanju umiješalo se 12. siječnja među prosvjednike i zamolilo ih da sudjeluju u anonimnom upitniku. Od ukupno 3.500 ispitnih listića, ispitivači su podijelili samo 670, a ostali sudionici odbili su primiti listiće. Time je na pitanja ispitivača odgovorilo samo 18 posto potencijalnih ispitanika.

Mali broj onih koji su pristali sudjelovati u straživanju uglavnom se svrstava u politički centar (43 posto) ili desnicu (33 posto). Jedna trećina izjavila je da je na prošlim izborima za Bundestag glasovala za antieuro stranku Alternativa za Njemačku (AfD), a 49 njih na nedavnim izborima za saski parlament glasovala je također za AfD. Čak 89 posto njih glasovalo bi za AfD.

"Demokratsku ideju" podržava njih 57 posto, ali 28 posto potpuno odbija tvrdnju da demokracija u Njemačkoj funkcionira dobro, a 41 posto uglavnom odbija tu tvrdnju.

Ispitanici uglavnom nemaju povjerenja u stranke, Bundestag, njemačku vladu, medije, Europsku uniju i banke. Najmanje ih gaji nepovjerenja u policiju (10 posto) i glađanske inicijative (20 posto).

Rust smatra da će Pegida nestati u dogledno vrijeme.

"Već je dosegnut vrhunac Pegide (...) Pegida će kontinuirano gubiti na popularnosti", ustvrdio je. Po njegovu mišljenju, riječ je o pokretu koji doživljava brzi rast, ali će doživjeti i brzi pad.

Pročitajte više