Njemački mediji optužuju Karamarka: "Hrvatska je špijunirala haške svjedoke"

Foto: swp.de

"HRVATSKA protuobavještajna Agencija je prije (jednog) sudskog postupka protiv ratnih zločina očigledno ciljano skupljala kompromitirajući materijal o svjedocima tužiteljstva, čak i protiv poznatih UN-službenika", objavio je njemački Suedwest Presse iz pera novinara Norberta Mappesa-Nedika, stručnjaka za Balkan. 
 
Obratite pažnju na psihičko-socijalna i medicinska obilježja i devijacije!?
 
Naime, njemački novinar poziva se na dokument hrvatske Protuobavještajne agencije u kojem se traži "obrada" svjedoka Tužiteljstva Suda u Haagu u postupcima protiv generala Mladena Markača, Ivana Čermaka i Ante Gotovine. Agenti su tako trebali skupljati podatke, koji bi "uzdrmali vjerodostojnost svjedoka" stoji  u nalogu od 06. ožujka 2006. Posebnu pozornost su špijuni trebali obratiti na "neustavne i ilegalne aktivnosti" kao i na "psihičko-socijalna i medicinska obilježja i devijacije".
 
"Među 113 poimenično navedenih objekata na popisu su se našli  i bivša finska kandidatkinja za predsjednicu Elisabeth Rehn, bivši šef UN-misije Cedric Thornberry i brojni kanadski vojni službenici, mnogi s adresama i privatnim telefonskim brojevima", pišu njemački mediji dodajući da je u postupku protiv tri hrvatska generala pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu njih pedeset bilo stranaca, a među njima 19 Kanađana, 8 Danaca i 4 Norvežanina.
 
Bivša finska kandidatkinja za predsjednicu - šokirana 
 
"Bivša finska kandidatkinja za predsjednicu Elisabeth Rehn, koja je također dala svoj iskaz u Den Haagu i nalazi se pod brojem 50 na popisu, nazvala je ovaj događaj 'nevjerojatnim'. Kao da se nalazi u nekakvom 'James-Bond' filmu", napominje se u tisku. 
 
Također se naglašava da je tadašnji šef POA-e, kasnije ministar policije, a sada vođa oporbe bio Tomislav Karamarko. 
 
"Molimo da u okviru svog djelokruga i sukladno drugim prioritetima rada, poduzmete aktivnosti u cilju dolaska do podataka koji bi eventualno dovodili u pitanje kredibilitet navedenih osoba kao svjedoka pred MKSJ-om. U tom smislu posebno obratiti pozornost na eventualne podatke o protuustavnoj i protuzakonitoj djelatnosti istih, te na psihosocijalna i zdravstvena obiljezja i devijacije koje mogu utjecati na svojstva i kredibilitet svjedoka. Prikupljena saznanja potrebno je dostavljati sukcesivno po njihovom prikupljanju, a zbog kvalitetne pripreme obrane što je moguće ranije. Napominjemo da nije potrebno dostavljati one podatke koji su već ranije dostavljeni Središnjici", stoji u dopisu POA-e kojeg je potisao pomoćnik ravnatleja Joško Badžim. 

Pročitajte više