Njemački šef diplomacije nostalgičan za danima militarizma: Moramo se ujediniti protiv Irana i Assada

NJEMAČKI šef diplomacije Guido Westerwelle danas je s glavnim tajnikom Arapske lige, Nabilom Elarabyjem, održao zajedničku press konferenciju na marginama aktualnog zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Westerwelle je najviše govorio o stanju na Bliskom istoku, a posebno se osvrnuo na dvije najužarenije teme - Siriju i Iran. Tako je poručio da međunarodna zajednica mora zajedničkim naporima pokazati zube režimima u ovim zemljama. Bez ikakvih skrupula je kazao kako UN-ova Opća skupština mora uputiti jasan signal Assadovom režimu, ali da problem, eto, prave Rusija i Kina zbog kojih je došlo do paralize međunarodne zajednice.

Također, nije na nikakav način reagirao kada je njegov kolega Elaraby unaprijed mirovnu misiju specijalnog izaslanika UN-a za Siriju, Lakhdara Brahimija, proglasio nemogućim zadatkom, jasno davši do znanja kako se zalaže za vojnu intervenciju. Naravno, Westerwelle nije želio komentirati neugodnu temu njemački brodova koji, prema izvještajima brojnih svjetskih medija, špijuniraju uz obalu Sirije.

Jednako je tvrd stav njemački šef diplomacije pokazao i kada je u pitanju Iran. Osobno se zalaže za uvođenje još strožih sankcija Teheranu, a ako to ne upali, onda i još rezolutnijih mjera. "Iran nije iskoristio svoju priliku za pregovore. Nuklearni Iran je nedopustiv", poručio je Westerwelle.

Pročitajte više