Njemački sindikat osigurao veće plaće za 3.7 milijuna radnika

Foto: Hina

ZAHVALJUJUĆI padu cijena nafte, niskim kamatnim stopama za kredite i rastu plaća njemački potrošači su preuzeli ulogu izvoznika i predstavljaju glavni pokretač ekonomije.

Privatna potrošnja je bila glavni zamašnjak snažnog gospodarskog rasta na kraju 2014. godine i čini se da će nastaviti s novom ulogom nakon što je najveći njemački sindikat pobijedio u pregovorima za povećanje plaća 3.7 milijuna radnika, piše Reuters.

> Milijuni njemačkih radnika u siromaštvu

"Ovo je nadaleko najveće realno povećanje plaća u mnogo godina," rekao je šef sindikata metalaca (IG Metall) Stefan Wolf nakon što je dogovoreno povećanje plaća od 3.4 posto u trajanju od 15 mjeseci s početkom u travnju. Dogovorena je i jednokratna isplata u iznosu od 150 eura.

Povećanje plaća, puno veće od stope inflacije koja je u siječnju na godišnjoj razini pala na 0.4 posto, predstavlja predložak za svih 3.7 milijuna radnika koje predstavlja IG Metall. Očekuje se da će pobjeda odrediti ton za slične pregovore u kemijskoj industriji i javnom sektoru.

"Dosljedno zdravo tržište rada i razvoj situacije s plaćama upareni s oštrim padom cijena nafte i sniženim cijenama hrane jačaju potrošačku moć Nijemaca," komentirao je za Reuters analitičar IHS Global Insighta Timo Klein.

> Rekordna zaposlenost u Njemačkoj: "Tržište rada ne pokazuje značajne znakove usporavanja"

Njemačka je od radnika godinama tražila da rade za niske nadnice, što je upareno s reformama tržišta rada pospješilo njezinu konkurentnost, ali izazvalo i potrebu za devaluacijom rada i usluga u ostatku Europe.

> "Njemački model je poguban za Njemačku i smrtonosan za ostatak Europe"

Pročitajte više