"Noć kad je Merkel izgubila": Nijemci ljuti na kancelarku zbog ustupaka Španjolskoj i Italiji

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel nalazi se u prilično nezavidnoj poziciji - što god da napravi uvijek će jedna strana ostati razočarana, a potom krenuti s kritikama na njen račun.

Tako je bilo i nakon sinoćnjeg EU summita u Bruxellesu, gdje je Merkel naposljetku dala zeleno svijetlo za ustupke koje su tražile Italija i Španjolska, a riječ je o uvođenju promjena koje će omogućiti dokapitalizaciju banaka direktno iz bailout fondova, te mogućnost tih fondova da kupuju obveznice problematičnih zemalja. Dok su njeno "omekšanje" Monti i Rajoy dočekali s oduševljenjem, kod kuće će Angelu Merkel čekati samo kritike.

Opozicijski socijaldemokrati već su sazvali specijalni sastanak proračunskog odbora Bundestaga kako bi raspravili o sinoćnjem dogovoru u Bruxellesu. Šef odbora Carsten Schneider kazao je kako "kancelarka mora obajsniti otkud je sad došao taj zaokret od 180 stupnjeva". Na Twitteru je poručio kako je ovaj sporazum sam po sebi moralni hazard, jer on znači da će sve obveze koje neka zemlja ima postati papirnati tigrovi.

Istovremeno njemački mediji jučerašnji summit karakteriziraju kao veliku pobjedu Marija Montija, i to na račun Angele Merkel. "Noć kada je Merkel izgubila", stoji na naslovnici Spiegela. "Unija duga se približava", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sve manje vremena, sve više prepreka

Merkel, svjesna da mora balansirati između zemalja eurozone koje su u problemima i imaju nerealne zahtjeve te Bundestaga koji se baš i ne veseli novom izlaganju Njemačke, je odmah naglasila kako će pomoć Italiji i Španjolskoj doći s određenim uvjetima, nadajući se da će tako zadovoljiti kritičare kod kuće.

Međutim, u Bundestagu stvari nisu potpuno čiste, odnosno Merkel ne može sigurno računati na podršku svih zastupnika iz vladajuće koalicije. Pritom valja imati na umu kako, počevši s današnjim danom, Bundestagu slijede glasanja o uspostavi Europskog stabilizacijskog mehanizma, a kasnije i o proširivanju njegovih ovlasti. Čak i ako danas ESM dobije dovoljan broj glasova, moglo bi biti problema s njegovim osnivanjem jer je ljevičarska stranka Linke najavila kako će protiv toga podići ustavnu žalbu. Predsjednik Gauck je također rekao da neće potpisati zakon prije nego li mišljenje da ustavni sud, što znači da bi se samo na razne procedure molo izgubiti nekoliko tjedana. A eurozona vremena za bacanje nema.

Pročitajte više