Nova linija: Od Krima do Moskve vlakom koji zaobilazi Ukrajinu

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

UKRAJINSKI poluotok Krim, koji je u ožujku pripojen Rusiji, u petak je pustio u promet novu željezničku liniju za Moskvu koja će zaobilaziti ukrajinski teritorij gdje traju borbe ukrajinske vojske i proruskih separatista.

"Najveća prednost ovog vlaka je što će zaobići opasan ukrajinski teritorij gdje traju vojne operacije", rekao je novinarima ministar za unutarnju politiku, informiranje i promet na Krimu Dmitrij Polonski dok je vlak polazio iz stanice.

"Sada putnicima možemo jamčiti potpunu sigurnost", rekao je. Vlak s devet vagona svakodnevno će prometovati između Simferopolja i Moskve, rekle su mjesne vlasti. Put će trajati od 44 do 46 sati, gotovo dvostruko dulje nego starim putem preko ukrajinskog područja. Linija prolazi tjesnacem Kerč koji Crno more povezuje s Azovskim i gdje je nekoliko ruskih luka.

Putnici će morati sići s vlaka i prijeći na brod kako bi prošli kroz tjesnac Kerč, a vlak će se ukrcati na trajekt i onda nastaviti put preko ruskog teritorija. "Ne bojim se dugog putovanja. Najvažnije je da ne bude opasno", rekla je Lilia Pahmutova, jedna od dvjesto prvih putnika koji su u petak pošli iz Moskve tim vlakom koji prima 460 ljudi.

"Želimo da taj vlak bude sasvim popunjen", rekao je novinarima direktor krimske željeznice Andrej Karakulkin.

Pročitajte više