Nova ostavka u grčkoj vladi, masovni štrajk u Ateni

Foto: FAH

U GRČKOJ vladi još jedna ostavka. Zamjenica ministra financija Nadia Valavani "kapitulirala" je pod stresom pregovora i podnijela ostavku uoči glasanja o sporazumu koji je Cipras u ponedjeljak dogovorio s vjerovnicima, donosi RT.


Isti je nazvala "grčkom agonijom".

"Ovaj je sporazum kapitulacija vlade"

"Aleksis, bila sam spremna uložiti sav trud da ove teške pregovore privedemo kraju. Ipak, nakon što se naša delegacija obvezala na još strože mjere štednje od prvotno ponuđenih, dvojila sam trebam li se povući ili inzistirati na Grexitu. Upravo je to razlog što više ne mogu biti članica Vlade, napisala je Valavani u pismu Ciprasu te dodala da je postignuti sporazum "kapitulacija vlade" koja će teško pogoditi grčki narod.

"Ova kapitulacija je toliko nadmoćna da neće omogućiti regrupiranje snaga. Vaš potpis na sporazumu još će više pogoršati status narodi koji ionako trpi, to će mu biti težak uteg oko vrata sljedeći niz godina s veoma malim potencijalom iskupljenja", dodala je.

Glasanje o sporazumu moglo bi trajati do dugo u noć

Pismo je objavio nasljednik Varufakisa, novi grčki ministar financija Euklid Cakalotos. Valavani je inače bila jedna od dvoje njegovih zamjenika te je bila zadužena za naplatu poreza i nadgledanje procesa privatizacije javnih društava.

Na grčkom parlamentu je da danas izglasa sporazum o štednji na koji je Cipras pristao u ponedjeljak. Suglasnost u Sirizi oko toga ne postoji, zbog čega bi glasovanje moglo spriječiti dogovoreni sporazum, što bi dovelo do novih izbora u Grčkoj. Glasovanje za sporazum i mjere štednje mogle bi pak u Grčkoj prouzročiti nove nerede.

U tijeku štrajk u javnom sektoru, počeli masovni prosvjedi

Bijesni radnici diljem Grčke izlaze na ulice kako bi rekli glasno "ne" paketu mjera nametnutih od strane Europe.


"Dosad smo koristili naše glasove kao oružje protiv nepotrebne strogoće, sada ćemo se okrenuti štrajkovima, rekao je predstavnik sindikata atenske bolnice Gennimatas, Christos Arghyris.

"Održat ćemo masovni štrajk u javnom sektoru u srijedu, uz prateće masovne demonstracije protiv svih oštrih europskih mjera", najavio je Arghyris.

"Bila je to laka odluka. Radnici reagiraju na novi dogovor s Europom na jednak način na koji su reagirali u tjednu referenduma. Jednako su ljuti sada kao što su bili kada su zaokružili "ne". Jedina je razlika što su tada bili ljuti na Europsku uniju, Europsku centralnu banku i MMF, a sada su ljuti na premijera Aleksisa Ciprasa", dodaje Arghyris.

"Grčka radnička klasa neće uzmaknuti, a borba će se nastaviti s novim općim štrajkovima tijekom svakoga dana u kojem parlament bude glasao za nove stroge mjere", ističe Arghyris, napominjući da su radnici bijesni jer su Cipras i EU vođe ignorirali njihovo "ne".

"Zato ćemo sada reći "ne" štrajkovima", najavljuje Arghyris.

Istovremeno, rastu napetosti i u grčkom parlamentu, gdje se i članovi vladajuće Sirize okreću protiv Ciprasa.

Tijekom dana očekuje se još veći priljev prosvjednika na ulicama Atene

Ljekarnici su danas zatvorili vrata svojih ljekarni diljem Grčke, a zaposlenici u javnim službama otišli su s posla u znak prosvjeda zbog novog dogovora o pomoći koji bi trebao spasiti Atenu od bankrota, no zemlji koja je već u dubokoj krizi donosi nove reforme i mjere štednje.


Prosvjednici su jutros demonstrirali u središtu glavnoga grčkog grada zbog mjera štednje, ističući transparente na kojemu je pisalo "Otkažite pomoć!" i "Ne politici EU-a, ECB-a i MMF-a", no u njima je sudjelovalo samo nekoliko tisuća ljudi.

Ostali prosvjedi planirani su za srijedu kasnije tijekom dana.

Istraživanje javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni u utorak pokazalo je da više od 70 posto stanovnika Grčke želi da parlament odobri pomoć.

Zastupnici će glasati o mjerama koje su ključne za deblokiranje pomoći koju Grčka treba kako bi se održala, no mnogi ih teško prihvaćaju u zemlji u kojoj je nezaposlenost porasla iznad 25 posto, a gospodarstvo potonulo za četvrtinu tijekom dviju prethodnih reformskih paketa štednje u zamjenu za financijsku pomoć.

Pročitajte više