Nova srpska guvernerka: Da vidim tko će me natjerati na trošenje devizinih rezervi i štampanje novca!



"DA VIDIM tko će me natjerati na trošenje deviznih rezervi i na štampanje novca!", tim se riječima pred srpskim novinarima predstavila Jorgovanka Tabaković, nova guvernerka Narodne banke Srbije.

Skupština Srbije izabrala je danas Jorgovanku Tabaković za novu guvernerku Narodne banke Srbije. Za izbor Tabakovićeve glasao je 131 zastupnik, protiv su bila 34, suzdržanih nije bilo, a jedan zastupnik nije glasao.

Za B92 Tabakovićeva je rekla da želi da NBS bude banka svih građana i gospodarstva, "zasnovana na uspjehu gospodarstva u kojem živi". Dodala je da je njezin cilj da "se Srbija vrati tradicionalnom bankarstvu, da banke kreditiraju građane".


"Cilj je ekonomski razvoj koji će se odvijati u stabilnoj državi, državi koja ima stabilne cijene", kazala je Tabaković.

Tabaković je takođerdodala kako je u Srbiji MMF dobro došao i to makar "kao kontrolor i savjetnik u vođenju monterane politike". Također, govoreći o krizi u toj zemlji i stanju u javnim financijama najavila je kako će biti potreban i kreditni aranžman s MMP i to kao podrška proračunu Srbije.

"Bit ću guverner svih građana, a Narodna banka Srbije bit će nezavisna kao nikada do sada od bilo kakvog pojedinačnog interesa i političkog utjecaja", najavila je Tabaković dodajući kako će njen prvi korak kada stupi na novu dužnosti biti da samoj sebi smanji plaću.

Pročitajte više