Nova studija: Pušenje uzima više života nego što se ranije mislilo

Foto: Hina

PREMA četverogodišnjoj studiji u koju je bilo uključeno više od 200 tisuća muškaraca i žena, čak dva od tri pušača umrijet će zbog te loše navike. Magazin BMC Medicine objavio je rad u kojem također stoji da pušači umiru 10 godina ranije od nepušača.

"Znali smo da je pušenje bilo loše, ali sada imamo izravne nezavisne dokaze koji potvrđuju zabrinjavajuće rezultate", kazala je Emily Banks s Australskog državnog sveučilišta.

Znanstvenici su ranije pretpostavljali kako samo polovica pušača umire od bolesti povezanih s pušenjem poput raka ili bolesti dišnog sustava. Prema novoj studiji taj se postotak povećao na 67 posto.

Tim na čelu s Emily Banks analizirao je upitnike i bolničke podatke 204,953 osobe koje su se pridružile studiji od 2006. do 2009. godine. Od svih tih sudionika 7,7 posto njih bili su pušači, bilo je 34,1 posto bivših pušača, a do 2012. godine zabilježena su 5,593 smrtna slučaja.

Banks kaže kako su otkrili da pušači imaju tri puta veći rizik od prerane smrti nego oni koji nisu nikada pušili. Tim je dokazao da, u usporedbi s nepušačima, pušenje 10 cigareta dnevno udvostručuje rizik od umiranja, a pušenje kutije dnevno povećava taj rizik za četiri do pet puta.

Ipak, ima i nekih dobrih vijesti. Rizik od prerane smrti postepeno se smanjuje kod bivših pušača. Kod osoba koje prestanu pušiti do 45. godine smrtnost je gotovo ista kao i kod onih koji nikada nisu pušili.

Pročitajte više