Nove kritike na račun Vlade: "Socijalni dijalog ne vodi se preko Facebooka"

Foto: Ronald Goršić / Cropix

GOSPODARSKO-socijalno vijeće današnjom je sjednicom završilo s radom u ovom sastavu. Naime, prema novom Zakonu o reprezentativnosti treba se dovršiti postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikalnih središnjica i udruga poslodavaca i zatim formirati novi GSV.

Predsjednik GSV-a Krešimir Sever rekao je da bi se novi GSV trebao formirati najkasnije za dva mjeseca, a za to vrijeme osnovat će se takozvana "premosnica" kako ne bi bilo praznog hoda.

U novom GSV-u trebali bi sjediti predstavnici triju sindikalnih središnjica.

"Socijalni dijalog ne vodi se preko Facebooka"

Što se tiče minulog rada GSV-a, Sever je naglasio kako sindikati i poslodavci nisu zadovoljni razinom socijalnog dijaloga.

"Brojni zakoni mimoišli su GSV, a oni koji su došli, došli su prekasno", rekao je Sever. Naglasio je i kako se osjeća da je smanjen utjecaj socijalnih partnera te je poručio kako će izvršiti pritisak da se takve stvari ne događaju u novom sazivu GSV-a. Socijalni dijalog mora se voditi izravno, rekao je Sever.

"Ne vodi se putem Facebook stranica ili preko stranica Vlade. Očekivali smo i dalje očekujemo da će ministarstva izravno komunicirati sa socijalnim partnerima, da nećemo Zakone morati loviti po Facebook strancima nego da ćemo ih dobivati izravno", zaključio je Sever.

Mrsić: Neki zakoni su se morali donositi po hitnom postupku

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako su zbog situacije u zemlji pojedini zakoni morali biti poslani u hitnu proceduru, no da je uvjeren da će ova godina biti u duhu socijalnog partnerstva.

"Ono na čemu trebamo poraditi je da zakonski prijedlozi ne zaobilaze GSV, to nije bilo namjerno već smo određeni broj zakona morali donijeti po hitnom postupku kako bi sredili stanje u zemlji. Uvjeren sam da u 2013. godini toga više neće biti jer će zakonodavna aktivnost biti u normalnom a ne u brzom kolosijeku ", naglasio je Mrsić.

Ni poslodavci nisu zadovoljni razinom dijaloga

I predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak naglasio je da socijalni dijalog u idućem sazivu GSV-a mora biti bolji.

Raspravljalo se i o prijedlogu Zakona u rudarstvu, te su predstavnici sindikata i poslodavaca izrazili zadovoljstvo što on ipak ne ide u hitnu proceduru već u redovnu, dok je ministar Mrsić rekao kako on mora biti usuglašen među svim partnerima.

Što se tiče izmjena Zakona o radu, ministar Mrsić je ponovio da on ide u dvije faze. U prvoj je riječ o usklađivanju odredbi s Europskom unijom, dok će se u drugoj razgovarati o primjerice, radu na određeno vrijeme.

Pročitajte više