Novi Bajićev promašaj: Sudac Žužul pravomoćno oslobođen i vraćen na posao nakon 8 godina suspenzije

SUDAC Mladenko Žužul nakon osam godina suspenzije od ovog je tjedna na svom starom radnom mjestu u Trgovačkom sudu u Splitu. Žužul je, naime, pravomoćno oslobođen optužbe da je nezakonito isplatio 420 tisuća kuna pokojnoj Blanki Tuđen Mazuth, stečajnoj upraviteljici Dalmatinke.

Žužul je suspendiran nakon što je rješenje o istrazi za zloporabu položaja i ovlasti postalo pravomoćno. Sud u Šibeniku donio je koncem 2011. godine nepravomoćnu oslobađaju presudu koju je tek nedavno potvrdio i Vrhovni sud pa su prestali razlozi za suspenziju suca Žužula, koji je već zadužio i predmete.

Još jedan milijunski odljev iz državne riznice?

Žužul je optužen da je u studenom 2003. godine kao stečajni sudac protivno zakonskim propisima naložio računovodstvu suda isplatu 763 tisuće kuna nagrade stečajnoj upraviteljici Tuđen Mazuth, premda joj je, prema računici, Državnog odvjetništva pripadalo svega 300 tisuća kuna. Sud je utvrdio da je optužba bila neosnovana te da je Žužul naložio zakonitu isplatu.

Sada Žužul može tražiti naknadu za neisplaćeni dio plaće dok je bio pod suspenzijom, a moguće i još koju kunu zbog neosnovanog kaznenog progona koji je zacijelo ostavio trajne posljedice po suca i njegovu obitelj. Žužul je pod suspenzijom osam godina primao tek pedeset posto svoje plaće, a o njegovom slučaju pisali su svi hrvatski mediji. Zbog toga su problema imala u školi i njegova djeca. 

Slučaj Tuđen Mazuth

Riječ je, dakle, o još jednom promašaju donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, kojem su se u mreži 2003. godine zakoprcali i sama stečajna upraviteljica Blanka Tuđen Mazuth sa dvojicom suradnika i pokojnim sucem Trgovačkog suda u Splitu Damirom Čudinom, i to zbog traženja 300 tisuća eura mita za prodaju dijela tvornice Dalmacija u Dugom Ratu Branku Rogliću, savjetniku tada predsjednika Stjepana Mesića. 

Sudac Čudina bio je već teško bolestan te je ubrzo preminuo dok je Tuđen Mazuth umrla prije no što je postupak okončan tako da su na kraju osuđeni samo njeni suradnici, savjetnik Milan Buljan i pomoćnik Neno Banić.

Pročitajte više