Novi detalji skandala u Kini: Ugledni političar naredio mučenja i ubojstva policijskih dužnosnika

U POKUŠAJU da poništi istragu pokrenutu protiv svoje supruge zbog ubojstva britanskog biznismena Neila Heywooda, jednom najpopularniji, a danas najomraženiji kineski političar Bo Xilai smijenio je najmanje sedam osoba, a dvoje od njih mučio je do smrti, stoji u dokumentu koji je danas pročitan pred zastupnicima u kineskom Parlamentu, piše britanski Telegraph.

Zastupnicima je pročitan dokument u kojem je detaljno opisano kako se nekadašnji moćni partijski tajnik posvađao sa šefom policije Wangom Lijunom nakon što je saznao da policija sumnjiči njegovu suprugu zbog ubojstva 41-godišnjeg biznismena. U strahu za svoj život, Wang je pobjegao u SAD. Čim je saznao za bijeg šefa policije, Xilai je svojim podređenima naredio da uhvate i zatvore Wanga i sve njegove suradnike.

"Najmanje sedam Wangovih suradnika, uključujući i njegovog vozača, uhićeno je, a dvojica su mučena do smrti", stoji u dokumentu.

U skandalu koji potresa Kinu već nekoliko mjeseci, jučer su uhićena još dva visoka službenika koji su blisko surađivali s Xilaijem i Wangom. Uhićeni su Guo Weiugo, zamjenik šefa Ureda za javnu sigurnost te Li Yang, čelnik kineske kriminalističke policije. Obojica se sumnjiče da su pomogli Xilaiju u ometanju policijske istrage protiv njegove supruge.

Pročitajte više