Novi rektor splitskog Sveučilišta šef splitske patologije HDZ-ovac dr. Šimun Anđelinović

Foto: szssplit.hr

DR. ŠIMUN ANĐELINOVIĆ, šef splitske Patologije, novi je rektor splitskog Sveučilišta. HDZ-ovac Anđelinović jutros je na Senatu dobio 20 glasova, a njegov jedini protukandidat, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu dr. Dragan Ljutić 12 glasova. Tri su glasa bila nevažeća. Dr. Ljutić nije imao komentar na rezultat glasanja. Dr. Anđelinović nije bio dostupan za komentar.

Ovim je konačno završena era Ivana Pavića, koji je bio rektor Sveučilišta u čak tri mandata, premda zakon dozvoljava dva.

Anđelinović je prije dvije godine bio ozbiljno istican kao najbolji kandidat za nasljednika dr. Duje Marasovića na čelu splitskog HDZ-a, no od te kandidature je odustao procijenivši valjda da nema izgleda u borbi za prvu fotelju stranačke organizacije u Splitu. 

Skandal s nestankom mrtve bebe i presuda Europskog suda za ljudska prava

Izbor dr. Anđelinovića za rektora splitskog Sveučilišta obavljen je svega 10 dana nakon što je objavljena presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim je RH obavezana na plaćanje 12.300 eura Miodragu Mariću iz Žrnovnice, i to zato jer nikada nije uspio doznati gdje mu je pokopan mrtvorođeni sin.

Mariću je prvo rečeno da je dijete pokopano na Lovrincu pa na Mirogoju, a onda se zaključilo da je tijelo zbrinuto kao klinički otpad, što je bilo suprotno pravilniku koji predviđa takvo postupanje samo do 22. tjedna trudnoće. Svojedobno je podnijeta i kaznena prijava u ovom slučaju, ali je odbačena. Pokazalo se, međutim, da upletenost u skandal s nestankom tijela mrtve bebe i presuda Europskog suda nisu naštetili dr. Anđelinoviću i njegovoj namjeri da zasjedne na čelo splitskog Sveučilišta.

Pročitajte više