Novi skandal: "Kućica" na glavnom zagrebačkom trgu proradila dan prije kraja skrivenog natječaja!

Foto: Index

OBRTNIČKA Komora Zagreba je na sumnjiv način dodijelila na korištenje "pet ugostiteljskih kućica" u strogom centru Zagreba u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića s obzirom da natječaj nigdje nije bio objavljen, a trajao je svega tri radna dana. No, ni tu nije kraj.  Jedna od "kućica" proradila je dan prije nego što je "skriveni natječaj" Obrtničke komore uopće završio.

Skriveni natječaj trajao tri dana

Naime, Obrtnička Komora Zagreb raspisala je 8. studenog natječaj za dodjelu 105 prodajnih mjesta povodom "Adventa i Božićnog vremena" i to za prodaju  ukrasnih predmeta, umjetnina, čestitki, papirne konfekcije, bižuterije, nakita, igrački, knjiga i drugih prigodnih predmeta u vremenu od  28. studenog 2012. godine do 7. siječnja 2013. godine u Gajevoj i Bogovićevoj ulici. Taj natječaj jasno je vidljiv na stranicama Obrtničke komore Zagreb, no natječaja za koji bi se borili gotovo svi i to za ugostiteljske kućice na web stranicama Komore nismo uspjeli naći. Natječaj se mogao dobiti i vidjeti ako bi se zaputili do prostorija Obrtničke komore Zagreb. Riječ o kućicama koje bi poslovnom logikom trebale dati i najviše prihoda za zakupce.  


"Kućica" je proradila dan prije otvaranja ponuda

"Obrtnička Komora Zagreb i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba, u okviru Advenstkog sajma, osiguran je prostor za šest ugostiteljskih kućica. Kako ugostiteljske kućice moraju biti opremljene u skladu s posebnih zakonskim propisima o obavljanju ugostiteljskih djelatnosti, Komora nije u mogućnosti osigurati kućice s takvom opremom, već samo lokaciju za postavljanje takvog objekta. Na isti način vršena ja dodjela lokacija i ranijih godina. Poziv za dodjelu lokacija objavljen je također na web stranici Komore 14.11.2012. do 19.11.2012", rekao nam je tajnik Obrtničke Komore Zagreba Miran Šoić.

"Zavlačili" nas deset dana

Kako nam je potvrđeno. pet lokacija dodijeljeno je sljedećim ugostiteljima: Obrt za ugostiteljstvo i trgovinu "Triton", Ugostiteljski obrt "Genius", Tvornica događaja d.o.o., Malo gospodarstvo Kolarić,  Trgovački i ugostiteljski obrt Ba.va.ri.a, dok za šestu lokaciju, u Sesvetama, nije bilo zainteresiranih ponuđača.

Redakcija Indexa u posjedu je fotografije snimljene još 18. studenog na kojoj se može vidjeti kako je ugostiteljska kućica na vrhu Gajeve ulice gotovo na Trgu bana Jelačića u punoj funkciji iako su se ponude trebale otvarati tek sljedeći dan odnosno 19. studenog. Upravo tog dana 19. studenog poslali smo i upit Obrtničkoj komori Zagreb, no tek smo danas od njih dobili djelomične odgovore. Naime, na pitanje kako je moguće da je ugostiteljska kućica na vrhu Gajeve ulice već počela s radom i prije kraja natječaja, nismo dobili nikakav odgovor.

Isto tako nepoznata nam i je cijena koja se ponuđena za pet ugostiteljskih kućica.

Prebacili na Obrtničku komoru jer nisu htjeli nove afere

Podsjetimo da je gradonačelnik Zagreb Milan Bandić nakon što je prošle godine izbio skandal kada je Josip Katić dobio zakup veliki šatora na Trgu bana Jelačića za samo 81.700 kuna, sve prebacio na Obrtničku Komoru Zagreb. Prema zamisli Bandića natječajima Obrtničke komore trebale su biti rješene sve "suspektne" situacije  kao i da se afera oko dodjele šatora više ne ponovi. Komora je tako krajem listopada nakon raspisanog natječaja za glavni šator na Trgu izabrala ponudu tvrtke Euroadria u suvlasništvu Damira Kegalja tešku 515 tisuća kuna plus 300 tisuća za glazbeni program, što je deset puta više nego prošle godine. Tada se činilo se da će ove godine sve proći bez skandala - no čini se da ipak nije.


 

Pročitajte više