Novi skandal na splitskom sudu: Slučaj Sardelić otišao u zastaru, vojnim policajcima nisu presudili 20 godina!

NOVI skandal na splitskom Općinskom sudu! Slučaj smrti Dalibora Sardelića Sardele otišao je u zastaru, jer je proteklo punih 20 godina od nesretnog događaja u vojnoj bazi Lora! Index je već najavio ovu mogućnost kao vrlo realnu i izvjesnu, kada smo izvijestili o početku ponovnog suđenja četvorici bivših vojnih policajaca Veljku Buzovu, Miljenku Bajiću, Ivanu Bikiću i Bošku Pavloviću. Bilo je to početkom ožujka 2011. godine. Ne zna se što je sudac Marijo Franetović radio s predmetom od veljače 2007. godine kada ga je zadužio od suca Zorana Kežića, koji je avancirao na Županijski sud.

Zašto je predmet "mirovao" desetljeće?

Kežić je četvoricu policajaca osudio 2002. godine za povredu patrolne službe, ali ne sa smrtnom posljedicom, već teško ozljeđivanje. Županijski sud presudu je ukinuo netom prije no što je za to kazneno djelo nastupila zastara te predmet vratio na ponovno suđenje s nalogom da se dobavi kardiološko vještačenje. Cijeli je slučaj uvelike usložilo razmimoilaženje u stavovima vještaka. Šef splitske patologije Šimun Anđelinović smatrao je da između ozljeda koje je zadobio Sardelić u sukobu s četvoricom i infarkta kojem je podlegao postoji uzročno-posljedična veza, s čim se, međutim, nisu složili zagrebački vještaci, koji su iznijeli mišljenje kako je infarkt započeo koji sat prije sukoba.

Predmet je, ne zna se zbog čega, mirovao gotovo desetljeće, prije no što ga je Franetović uzeo u ruke. S obzirom da je do nastupanja zastare ostalo svega godina i par mjeseci, dalo se naslutiti kako se posao neće privesti kraju.

Presudio tri mjeseca prije nastupanja zastare. Prekasno.

Optuženike je sudac Franetović oslobodio optužbe u svibnju ove godine. Presudu je brzo napisao i otpremio, no njegov uradak pred vijeće Županijskog suda u Splitu po žalbi Općinskog državnog odvjetništva stigao je tek početkom kolovoza. Franetović se možda ponadao da će vijeće potvrditi nepravomoćnu oslobađajuću presudu i tako ga "spasiti" u posljednji čas, no to se ipak nije dogodilo. Viši sud ukinuo mu je presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te naložio novo suđenje, za koje, dakako, nije preostalo više vremena. 

Početkom rujna nastupila je zastara.

Slučaj Sardelić najavio je mučna zbivanja u Lori

Slučaj Sardelić jedan je od onih koji je obilježio ratne 90-e u Splitu. Na neki je način najavio mučne događaje koji će se dogoditi u Lori nakon odlaska JNA početkom 1992. godine. Miljenko Bajić jedan je od osuđenika iz slučaja Lora, brat Ivana Bikića, Josip Bikić, također je osuđen u tom postupku.

Nema sumnje da će obitelj pokojnog Dalibora, inače, dragovoljca Domovinskog rata, biti ogorčena ovakvim skandaloznim završetkom procesa. Svakako treba postaviti neka pitanja, prije svega, zbog čega je slučaj mirovao gotovo punih 10 godina, malo u "mandatu" suca Kežića, malo u suca Franetovića, koji se našao slobodnim zbog pisanja o slučaju podnijeti tužbu protiv Indexa zbog duševnih bolova.

Nevjerojatno zvuči i nedavno dana ocjena Kaznenog odjela predsjednika Općinskog suda Ivice Botice. Kazao nam je kako se radi o ponajboljem kaznenom odjelu u državi. Kako li se onda samo zalomila ovakva blamaža?

Pročitajte više