Novi udar na vozače: Uz veće trošarine, od utorka ponovno rastu i cijene goriva?

TREND pada cijena goriva i naftnih derivata, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci razveselio vozače kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta, sljedećeg se tjedna, kako se čini, neće nastaviti.

Prema zasad još uvijek neslužbenim informacijama, cijene goriva od utorka bi ponovno trebale rasti te tako, uz povećane cijene trošarina, zadati novi udarac na džep građana. Ipak, prema mišljenju predsjednika Nadzornog odbora Ine Davora Šterna, porast cijena ne bi trebao biti značajan.

"Istina je kako je u posljednja dva tjedna došlo do blagog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, ali taj rast cijena nije značajan, pa samim time niti porast cijene goriva u Hrvatskoj ne bi trebao biti značajan", rekao je Štern u razgovoru za Index.

Prema neslužbenim informacija, litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala bi od utorka poskupjeti za 5 lipa, ali kada se cijeni pribroji nova trošarina i PDV, nova cijena Eurosupera 95 mogla bi porasti i do 10,27 kuna.

"Svakih 14 dana imamo smanjenje cijena, to nije jednokratno nego je trend zbog kretanja cijena na tržištu pa je to razlog da predlažemo da se ta primjerena mjera ukine jer je evidentno da će i u narednim tjednima i mjesecima tijekom ljeta doći do spuštanja cijena derivata", objasnio je ministar financija Slavko Linić odluku vlade o povećanju cijena trošarina. Njegova se predviđanja, ipak, nisu ostvarila, pa će vozači sada, uz 15 lipa trošarina, plaćati i još skuplje gorivo.

"Svaki državni proračun dijelom se financira i od trošarina. Vlada nikada nije postavila točno određenu granicu, odnosno cijenu do koje gorivo mora poskupjeti da bi se smanjila cijena trošarina. No, budući da vrlo vjerojatno neće doći do novog skoka u cijenama nafte na svjetskom tržištu, ovaj rast cijena trebao bi biti privremen", ocijenio je Štern.

Službene informacije o novim cijenama goriva Ministarstvo gospodarstva trebalo bi objaviti sutra.

Pročitajte više