Novosti Ovršnog zakona: Umjesto nekretnine, moguća ovrha nad drugim predmetima

Foto: Hina

NA ADRESE gotovo 600 tisuća građana ovih dana kuca Ministarstvo financija i porezna uprava. Razlog su ovrhe zbog neplaćenog poreza. Više od 300 tisuća građana ima blokirane račune, a ovrhovoditelji uzimaju sve do zadnje lipe. U pomoć građanima pristižu izmjene Ovršnog zakona koji bi poboljšao učinkovitost i spriječio zloporabu ovršnog postupka.

Velik broj ovrha preslika je gospodarske situacije u državi: stopa nezaposlenosti prešla je 18 posto, mladi su bez posla, plaće kasne, umirovljenici jedva preživljavaju. Svjedoče tome i svakodnevni upiti i pisma koji stižu u Ured pučkog pravobranitelja. 28-godišnji mladić piše: "Kako da se oženim? Kako da živim dalje? Više nemam za kruh ni režije"

Najgore je ugroženoj skupini stanovnika, korisnicima socijalne pomoći kojih je danas oko 115 tisuća. 50 tisuća kućanstava živi ispod minimuma, a teško je i umirovljenicima. 77-godišnjakinja piše: "Jedva jedvice preživljavam s 800 kuna mirovine. Oduzeli su mi u pet mjeseci pet mirovina, četverostruko više nego sam dugovala. Uzeli su mi sve s računa i svaki put ostavili manje od 200 kuna pa sam zbog toga gladovala i živjela bez lijekova koje plaćam u kešu"

Nadu dužnicima daju Izmjene Ovršnog zakona, a najveće su kod ovrhe nad nekretninama. Tako će ubuduće ovršenik moći umjesto nekretnine predložiti neki drugi predmet ovrhe, objašnjava zamjenica ministra pravosuđa Renata Duka.

"Ako ovršenik ima dug od deset tisuća kuna - u tim slučajevima on može zahtijevati od Suda da odredi ovrhu nad nekim drugim predmetom npr. ako ima motorno vozilo, štedni ulog ili postoji vjerojatnost da će taj novčani iznos kroz godinu dana imati kod sebe", objašnjava Duka.

Ako nema druge imovine dužnik od suda može zatražiti pravo na stanovanje nakon što se nekretnina eventualno proda.

"Mijenjamo i pravila o prodaji nekretnina gdje bi osigurali da, ako se nekretnina i mora prodati- da ta nekretnina postigne visoku cijenu. Ako dođe do prodaje- ovršenik osim što bi uspio namiriti dug, ostao bi mu i određeni novčani iznos", objašnjava.

Uvodi se elektronička dražba na kojoj će moći sudjelovati svi građani. Izmjene su i u dostavi rješenja o ovrsi, pa će ubuduće adresu ovršenika Sud morati utvrditi u evidencijama MUP-a, a rok naplate se s 30 produžuje na 60 dana.

"Iako je postupak ovrhe formalan, surov i bezosjećajan ipak je omogućena zaštita dostojanstva građana koji su ovršenici, te s druge strane osigurala se i zaštita prava vjerovnika, znači uspostavio se taj jedan balans", poručila je Sandra Cindrić iz FINE.

Nakon javne rasprave očekuje se da bi izmjene Zakona u saborsku proceduru mogle biti upućene kroz dva mjeseca.      

Pročitajte više