OTKRIVAMO Linić osobno potpisao oprost 27 milijuna tvrtki koja je pod istragom zbog korupcije

Foto: Index, Patrik Maček/Pixsell

TVRTKI Vino Ilok koja je pod istragom USKOK-a, Slavko Linić oprostio je 27 milijuna kuna u postupku predstečajne nagodbe! Prema planu restrukturiranja, kojeg je osobno potpisao ministar financija, država će ući u tu tvrtku s 25 posto vlasništva. Partner će im biti tvrtka Geneza iz Pleternica koju je ovo ministarstvo prije samo nekoliko mjeseci proglasilo sasvim nekompetentnom za preuzimanje Mirne Rovinj, a vladajući su je javno povezivali s Miroslavom Kutlom!

Tvrtka Vino Ilok ima manje od 50 zaposlenih, a ono što se rijetko viđa je to što je u ovoj predstečajnoj nagodbi Ministarstvo financija napisalo plan restrukturiranja kojeg je osobno potpisao ministar Linić.

Crlenjak i Vlajčević već imaju optužnice DORH-a

Tvrtku Vino Ilok koja broji manje od 50 zaposlenika, sve "do jučer" vodili su Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, protiv kojih je DORH prije dvije godine podigao optužnice zbog zlouporaba u korištenju kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ), a korisnica tog kredita je upravo tvrtka Vino Ilok.

Tvrtka Vino Ilok zbog upravne strukture godinama se vezala uz ime odbjeglog Miroslava Kutle i to najprije zbog Vlajčevića i Crlenjaka. Upravo je taj dvojac bio uhićen krajem 2011. godine zajedno sa bivšim šefom FRZ-a. Vlajčević se s mjesta direktora povukao 26. travnja 2012. godine.



Tvrtki je sada prošla predstečajna nagodba po prijedlogu ministra Linića, a odobrena je od strane Trgovačkog suda u Osijeku krajem prošlog tjedna. Za Linića je otegotno da je Plan financijskog restrukturiranja tvrtke umjesto dužnika napisalo Ministarstvo financija, a dokument je osobno potpisao ministar Linić! Rijetke su hrvatske tvrtke čiji je plan restrukturiranja osobno potpisao i predložio ministar Linić, no čini se da je ova tvrtka i te kako posebna iako broji manje od 50 zaposlenika.

> Evo zašto Ranko Ostojić i Mladen Bajić ne žele riješiti slučaj Kamensko!


> DORH skriva krupne ribe u aferi Kamensko: Istraživali pljačku Kamenskog pa podigli prijavu za kobilje mlijeko!

Prema tom planu država oprašta 27 milijuna državnih kuna i ulazi s 25 posto u tvrtku, a većinski vlasnik sa 65 posto postaje sestrinska tvrtka Geneza iz Pleternice.

Geneza ne može u Mirnu Rovinj, ali može s državom u Vino Ilok!?

Ista ta Geneza je nedavno od ministra Linića proglašena kao previše neozbiljna da preuzme Mirnu Rovinj, ali za Vino Ilok sasvim je sposobna kao državni partner.

I da! Upravo je to ona Geneza koja se veže uz Miroslava Kutlu preko tvrtki Hana Voćnjaci i Vilinske poljane, a o kojoj je svojedobno govorio i Damir Kajin naglasivši da nije dobro da Kutle uđe u Rovinj!



Iza Geneze je famozna tvrtka Hana voćnjaci, a zastupala ih je Višnja Vrban Merunka današnja direktorica Vina Ilok!

No, vratimo se na Linićev plan.

Tvrtka Vino Ilok dugovala je Ministarstvu financija čak 48 milijuna kuna, a Linić im je otpisao 27 milijuna kuna duga. Dio duga od 3,4 milijuna kuna pretvara se u temeljni kapital pa država preuzima 25 posto tvrtke. Ostatak duga od 18 milijuna kuna otplatit će se u roku od pet godina. Linić je predložio i da uprave i trgovačka društva u vlasništvu države oproste odnosno otpišu 2,2 milijuna kuna, a da se ostatak duga od 1,4 milijuna kuna reprogramira i to na rok od pet godina uz poček od godinu dana.

Što čeka DORH?

Dug prema bankama i financijskim institucijama od 158 tisuća kuna smanjuje se jer se banke odriču kamata pa on iznosi 114 tisuća kuna, dok 112 malih vjerovnika od potraživanih 5,6 milijuna kuna oprašta 2,8 milijuna kuna.


Linićev plan spasa Vino Iloka

Sada dolazimo do Geneze Pleternica koja svoje potraživanje od 8,9 milijuna kuna pretvara u vlasnički udio. Prema Linićevom planu strateški partner mora dokapitalizirati tvrtku s 10 milijuna kuna, a ukoliko se to ne napravi u roku od godinu dana predstečajna nagodba se poništava. Strateškog  partnera, naravno treba pronaći Geneza.  

No, Linić bi u slučaju ove predstečajne nagodbe trebao objasniti puno toga, a čini se i da DORH čeka pune ruke posla.

Vlajčević uhićen zajedno s bivšim direktorom Fonda

Poslovanje tvrtke Vino Ilok nalazi se pod istragom USKOK-a i to zbog kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ), a što je nedavno potvrdio i aktualni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Vino Ilok je od FRZ-a dobio kredit od 11,5 milijuna kuna i to početkom 2006. godine. Kredit je dobiven u vrijeme kada je Davor Vlajčević, partner Ninoslava Pavića iz tvrtke Vilinske Poljane, imenovan direktorom tvrtke Vino Ilok.


Bitno je naglasiti da je Vlajčević već vlasnik optužnice DORH-a zbog nenamjenskog trošenja novca iz FRZ-a, ali ne za slučaj Vino Ilok, već za slučaj "kobilje mlijeko". Uz njega je optužen od strane DORH-a i bivši direktor Fonda Petar Tonković! Vlajčevića se tereti da je novcem  dobivenim od Fonda plaćao svoje obveze i davao pozajmice trećim osobama, među ostalim i "Kamenskom" u kojemu je tada bio član.

Dakle, jedan od kredita FRZ-a koji se ispituje je i onaj za Vino Ilok, no Linić prije kraja istrage u predstečajnoj nagodbi traži da se taj dug oprosti!

Kako je Linić rasturačima Kamenskog osigurao miran san!

FRZ je tvrtkama koje se vežu uz Vlajčevića i Crlenjaka ukupno isplatio 39,8 milijuna kuna. Uz Vino Ilok tu je i kredit tvrtki Berg od 4,4 milijuna kuna, a zadruga Petrova Gora dobila je 9,9 milijuna kuna. Sve tvrtke uz Eko Grad iz afere Kobilje mlijeko su propale ili su pred propadanjem.

"Imate poduzetnike koji su koristili sredstva državnog proračuna, primjerice, kroz Fond za razvoj i zapošljavanje. To znači da su mnogi uzimali stotine milijuna kuna, uništili su biznise, a u isto vrijeme ostali su im u vlasništvu vile, stanovi, luksuzni predmeti. Za te neće biti milosti. Kod tih novca ima, a na nama je da tu odgovorno i bez grešaka utvrdimo sve činjenice i da onda krenemo u naplatu. Za to nam ne treba Interpol niti nitko drugi. Sve imamo u svojim bazama i to je razlog što sam maknuo dobar dio ljudi iz Porezne uprave koji su to već morali odraditi. Jasna je poruka svima: NEĆETE MIRNO SPAVATI!", rekao je Linić prije samo pola godine.

Ministar poljoprivrede Jakovina potvrdio je da USKOK vodi istragu za kredite FRZ-a.

Igra oko Geneze


Ovim planom osobnom potpisanim od Linića Vlajčević i Crlenjak osigurali su miran san, a umjesto naplate predlaže se oprost dugova!

Druga priča koju bi Linić morao objasniti je činjenica da je tvrtki Geneza iz Pleternice, koju u slučaju Vino Ilok predlaže kao državnog strateškog partnera, poslao porezne inspekcije i to nakon što se Geneza nije mogla pomiriti s činjenicom da ih je Ministarstvo financija odbacilo u slučaju Mirne Rovinj! Valentina Ljubešić, predsjednica uprave Geneze prijavila je tako USKOK-u ministra Linića, HPB i Podravku krajem veljače. Optužila ih je zbog udruživanja u svrhu počinjena kaznenog djela s jasnim ciljem guranja Mirne u stečaj, a zaposlenika na ulicu.

"Porezna inspekcija u Genezi se pojavila samo dan nakon nastupa Valentine Ljubešić na Hrvatskoj televiziji gdje je teško optužila Linića", stajalo je u priopćenju tvrtke Geneza.

O Vilinskim poljanama pisao je Index još prije 3 godine: Imamo dokumente: Pavić je ravnopravni vlasnik Vilinskih poljana, pa tako i Kamenskog!

Isto tako Geneza je usko vezana uz Vino Ilok, a osnovala ju je tvrtka Hana voćnjak. Upravo se Hana voćnjak spominjala kao jedna od tvrtki u aferi Kamensko s obzirom da je njihov osnivač tvrtka Vilinske Poljane gdje se Ninoslav Pavić i Davor Vlajčević i danas vode kao suvlasnici!

"Kutle nema veze s Genezom"

"Kutle nema apsolutno nikakve veze s Genezom. Kutle je i ovdje, baš kao što i vidim da je bio mnogo puta u Hrvatskoj, zvučno ime koje na sebe vuče određenu negativnu percepciju", javno se ogradila od veza s Kutlom Valentina Ljubešić, direktorica tvrtke Geneza.


Imate li dodatne informacije o korupciji, javite nam se uz zajamčenu anonimnost na desk@index.hr

Pročitajte više