Obama naljutio poljskog premijera: "Govori o poljskim kampovima smrti. Kao da nije bilo Hitlera i nacista"

POLJSKI premijer Donald Tusk ljutito je tražio od američkog predsjednika Baracka Obame da objasni svoju rečenicu o "poljskim kampovima smrti", koju je izrekao tijekom primanja u Bijeloj kući.

Tusk je kazao da je ta opaska puna "ignorancije, neznanja i loših namjera" te dovodi do "iskrivljavanja povijesti". "Kada netko govori o 'poljskim kampovima smrti', to se čini kao da nije bilo nacista, njemačke odgovornosti ili kao da nije postojao Hitler", rekao je Tusk i dodao kako su Poljaci posebno osjetljivi na takve izjave i da to nije samo pitanje nacionalnog ponosa.

Obama poljskog borca odlikovao najvišim američkim civilnim odlikovanjem

Obama je izazvao žučnu diplomatsku reakciju kada je jučer odlikovao herpoja poljskog otpora Jana Karskija i druge sa predsjedničkom Medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjem.

"Jan je služio kao kurir u poljskom pokretu otpora tijekom najmračnijih dana Drugog svjetskog rata. Prije jednog puta preko neprijateljskih linija, borci otpora su mu kazali da se židovi masovno ubijaju te su ga ubacili u Varšavski geto i poljski kamp smrti kako bi se i sam uvjerio", rekao je američki predsjednik tijekom govora.

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski je odmah na svom Twitter profilu zatražio da se Bijela kuća ispriča zbog te "nečuvene pogreške".

Pročitajte više