Obećanje od 30 milijuna kuna: Bandić najavio da poklanja udžbenike učenicima osnovnih škola!

Foto: Roland Goršić / Cropix

"GRAD ZAGREB namjerava u školskoj godini 2013. / 2014. osigurati besplatne udžbenike za sve učenike zagrebačkih osnovnih škola", stoji u dopisu koji je u petak poslan svim osnovnim školama u Zagrebu, a kojeg potpisuje Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Nabavljanje besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce Grad Zagreb koštat će oko 30 milijuna kuna, izjavio je Lovrić u razgovoru za Index.

Međutim, ta sredstva nisu još osigurana. Namjeru Milana Bandića da učenicima osnovnih škola pokloni udžbenike morat će potvrditi skupština koja će biti izabrana na predstojećim lokalnim izborima.

"Trenutno nemamo sredstva, ali imat ćemo ih nakon izbora. Trebat će rebalans koji mora potvrditi skupština. Vjerujemo da će to skupština podržati, odnosno da ćemo napokon imati normalnu skupštinu", kaže nam Lovrić.

Socijalna osjetljivost, a ne kampanja?

Tajming Bandićeve odluke da pokloni udžbenike učenicima osnovnih škola, i tako njihovim roditeljima uštedi značajan trošak, dolazi u vrlo zgodnom trenutku; tjedan dana uoči prvog kruga lokalnih izbora. S obzirom da su upisi u prve razrede osnovnih škola u tijeku, roditelji svih "prvašića" već u samim školama dobivaju obavijest o Bandićevoj namjeri da ih "počasti" udžbenicima.

Pročelnik zagrebačkog ureda za obrazovanje potvrdio nam je da je odluka o besplatnim udžbenicima donesena na inicijativu Milana Bandića. No, tvrdi da izbori nemaju s tim nikakve veze.

"Grad Zagreb je bio preteča besplatnih udžbenika u Republici Hrvatskoj, pa je država preuzela to jedno vrijeme na sebe. Ali oni su odustali od tog modela i sad nam ne ostaje ništa drugo nego da mi u nekom segmentu svim zagrebačkim osnovnoškolcima osiguramo iste uvjete. Jer neki roditelji jednostavno ne mogu svojoj djeci kupiti udžbenike", kaže Lovrić.

Ostojić: Bandić bezobzirno iskorištava djecu u predizborne svrhe

O Bandićevim besplatnim udžbenicima nešto drugačiji stav ima Rajko Ostojić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika. Što se Ostojića tiče, Bandić pokušava djecu iskoristiti u predizborne svrhe.

"Nakon što je oblijepio grad s nepostojećom nagradom za mobilnost i biciklijadom na dan izborne šutnje te bizarnim letkom kojim poziva Zagrepčanke na samopregled dojke, dosadašnji gradonačelnik odlazi u krajnost i raspisuje natječaj za besplatne knjige koje završava kad i kampanja. Kao i kod predsjedničkih izbora, njegovu 'nepostojeću' kampanju plaćaju građani Zagreba. Već više puta je prevršio mjeru, jer osim što koristi javne resurse, sad još bezobzirno iskorištava djecu u predizborne svrhe. Vrijeme je da mu kažemo dosta i nikad više!", istaknuo je Ostojić.

Pročitajte više